Gå til hovedindhold

Klimanyt

Her kan du læse, når der er nyt om klima i Greve Kommune.

Klimanyt i Greve Kommune

D. 15 marts 2023 vedtog Byrådet i Greve Kommune "Klimahandlingsplan 2050: Roadmap 2023-2026", som kommer til at sætte rammen for arbejdet med CO2-neutralitet og klimatilpasningen i kommunen fremover.

Du kan læse mere om planen her

Klimaindsatsen pibler frem i Greve Kommune, og hvis du som borger eller interessent i Greve kommune har lyst til at følge med i hvad der sker, så kan du her tilmelde dig nyhedsbrevet "Klimanyt".

Klimanyt udkommer, når der er nyt at berette eller noget at gøre opmærksom på. 

Du er også altid velkommen til at tippe redaktionen med lokale historier eller spørgsmål af fælles interesse, der kan blive taget op i nyhedsbrevet.

Du kan læse de tidligere udsendelser nedenfor, de starter i 2021 før Greve Kommune havde sin klimahandlingsplan, men var begyndt på udarbejdelsen.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet

Arkiv - nyhedsbreve inden lancering af klimahandlingsplanen

Læs nyhedsbrevet om:

 • Klimahandlingsdagens arrangement "Klimaklar have og fællesarealer"
 • Affaldsplan - Ældresagens reparationscafé og direkte genbrug på Miljøcenter Greve
 • Varmeplan 
 • Ladestanderstrategi
 • Klimavenlig knallertkørsel på ungdomsskolen

Kære alle sammen

Nu er det forår, og hos mange begynder det at krible efter at komme i haven og bruge de grønne fingre.

Hvis du har det sådan – eller du bare gerne vil lære mere om nutidens og fremtidens regnvejr og dets lokale løsninger – så er her invitationen til et spændende arrangement, der afholdes i anledningen af Danmarks nationale Klimahandledag d. 27. april.

På dagen kl. 17-19 inviterer Greve Kommune i samarbejde med Ældre Sagen Greve og KLAR Forsyning til en aften om de udfordringer klimaforandringerne allerede er begyndt at give og vil give mere af i forhold til regn, hede og tørke, og hvordan vores haver og fællesarealer er en del af løsningen. Forsker Maj-Britt Quitzau fortæller om regnvand, og der drøftes smukke og smarte løsninger.

Rundt omkring i landet er der mange forskellige arrangementer på den nationale klimahandledag, og man kan selv tilmelde sig med en havevandring, grøn fællesmiddag eller andet.

Derudover er der snart nyt på vej om den grønne omstilling generelt i Greve Kommune, der kommer et nyhedsbrev i midten af april, og hjemmesiderne er opdateret fra 15. maj.

Husk du kan til- og afmelde dig nyhedsbrevet her, eller sende denne invitation med link videre til andre, du kunne forestille dig godt kunne tænke sig at modtage sig nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen

Julie Torsbjerg Lynge
Klimakoordinator

Kære allesammen

Så er det tid til et nyt nyhedsbrev herfra, hvor jeg vil komme ind på tre ting:

Deltag: Kom til erhvervsmøde på onsdag d. 12. oktober i Greve Erhvervscenter

Vi håber på gode, konstruktive dialoger krydret med konkret rådgivning.

 • Vi skal tale om muligheder og udfordringer og samspil mellem aktører. Interesser, fælles løsninger og behov.
 • Virksomheden Måtteskift vandt i sidste uge miljøprisen på Greve Business Awards, og de kommer og fortæller om deres bæredygtighedsrejse.
 • Derudover deltager rådgivningsvirksomheden Transition, som har stor erfaring med netop at rådgive SMV’er om klima- og bæredygtighedsskridt.

Læs mere, videresend meget gerne til lokale virksomheder, som I vil anbefale at deltage, tilmelding foregår her: ErhvervsCentret i Greve på LinkedIn: #bæredygtighed #måtteskift #energieffektivisering og her på: Klima-råd til virksomheder | Greve Kommune.     

Læs og kommentér: Fra i dag d 10. oktober er Affaldsplanen i høring

I planen er der lagt vægt på bæredygtighed, affaldsminimering, øget genbrug og genanvendelse af affald samt en reduktion af CO2-udledningen fra affaldshåndteringen.

Der er mange aftryk fra Klimaborgersamlingen, og jeg håber, at I vil læse den og give jeres ideer og besyv med.  

I kan aflevere et høringssvar her: Ny affaldsplan i høring | Greve Kommune, eller læse den politiske behandling her: Byråd 2022 - Byrådssalen (greve.dk)

Energibesparelser…

..skal der jo til. Både før og efter vi gik ind i forsyningskrisen. Der er derfor på mange måder, også nogle nye vaner iblandt, som vi har brug for at fastholde. Kommunen arbejder med at nedsætte sit forbrug, og vi linker til alskens gode råd på vores hjemmeside til private og erhverv, og vi samarbejder med alle interesserede forsyningsvirksomheder om forsyningen og udviklingen i Greve. I må sige til, hvis der er noget, I mangler, og så vil vi se, hvad vi kan gøre.

Kommunen skruer ned for varme og lys | Greve Kommune, Energirigtig bolig | Greve Kommune og Klima-råd til virksomheder | Greve Kommune   

Med ønsket om en god uge!

 

Med venlig hilsen

Julie Torsbjerg Lynge
Klimakoordinator

Kære alle sammen

Så er sensommeren skudt i gang efter en ret så hed sommer – rent faktisk med næsten lige så mange tropenætter som i 2018, kan I huske den?

2018-sommeren står indprintet hos mig, da den stort set varede fra 1. maj til 1. september, og jeg havde en nyfødt – byens hede var.. ikke for babyer.

Jesper Theilgaard stod for en ganske udmærket gennemgang af sommerens vejr med blikket på, at den tørke i Europa vi har oplevet er den nye ”klima”-hverdag og at mere er på vej. Hvis man ikke så den, kan den genses her.  

I administrationen bearbejder vi Klimaborgersamlingens input, ligesom vi tilføjer egne og forbereder at få input fra andre grupperinger også, for vi skulle gerne have et planudkast omkring nytår.

Om to ugers tid afholder vi således en:

Klimaaften for alle interesserede i Greves forenings-, fritids- og kulturliv

 • Det er uforpligtende og gratis, der er forplejning, og vi har sammensat en række spændende oplæg – så det kan kun blive godt 😊

Se mere og tilmeld her: www.greve.dk/klimaaften-foreninger

Man behøver ikke have forhåndskendskab til noget, men man skal have lyst til at høre om og drøfte, hvordan man kan forene de to (og flere) interesser, nemlig aktiviteterne i den forening, man deltager i og at udføre dem på en måde, der hjælper os i retningen af den nødvendige omstilling. Derudover kan man her give input til den kommende klimahandleplan fra en foreningsvinkel. Man kan være almindeligt medlem i en forening, teatertrup eller hvad det nu måtte være, eller man kan være frivillig træner eller bestyrelsesmedlem, ja, alle typer af deltagelse er velkommen.

Jeg håber, I vil overveje, om det var noget for nogen af jer at deltage i og hjælpe med at sprede invitationen.

Endelig, så husk at der er klimafolkemøde i Middelfart inden da, det skrev jeg om i sidste nyhedsbrev, så det vil jeg ikke gentage, men blot påminde om 😊

 

Med venlig hilsen

Julie Torsbjerg Lynge
Klimakoordinator

Kære alle sammen

Der er jo så meget, man kan vælge at tage med, men så bliver det en alt for lang mail, og jeg vil heller ikke sende dem i tide og utide til jer, så nu kommer der i al fald en lille, udvalgt bunke klimanyt fra Greve Kommune 😊, for i mandags var en milepæl.

Klimaborgersamlingen er nu afholdt, anbefalingerne er overleveret til byrådet, og byrådet var vældig imponeret.

Du kan læse anbefalingerne lige her: Klimaborgersamlingens anbefalinger | Greve Kommune, mens baggrundsmaterialet som borgersamlingen benyttede sig af i form af videoer og tekst kan du finde lige her: Materialer fra klimaborgersamlingen | Greve Kommune.

I mandags (d. 20.6.) gav byrådet deres 1. tilbagemelding til klimaborgersamlingens medlemmer, som kan findes her: Byråd 2022 - Byrådssalen (greve.dk), men kort fortalt, så har byrådet siden lanceringen arbejdet med anbefalingerne, så der er allerede sket mere konkret, end der kunne nå at stå med tørt blæk i tilbagemeldingen 😊.

Af eksempler kan nævnes:

 1. Byrådets vision for de næste 4 år er navngivet efter Klimaborgersamlingens anbefaling #5 og hedder ”Naturligvis Greve” og indeholder et tema om bæredygtig kommune og aktiv inddragelse (Dokumentvisning (greve.dk))
 2. Byrådet har igangsat udarbejdelsen af en strategi for udruldning af ladestandere (Byråd 2022 - Byrådssalen (greve.dk))
 3. Byrådet har udbedt sig udarbejdelse af budgetforslag til investeringer i opkobling til fjernvarme, solceller mm. (Byråd 2022 - Byrådssalen (greve.dk))
 4. Kommuneplanen er sendt i høring, hvor klima også er tænkt ind, husk muligheden for at afgive høringssvar og deltage på høringsmødet (Greve sender kommuneplan i høring | Greve Kommune)
 5. Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har bedt administrationen inkludere anbefalingerne i arbejdet med kommunens kommende affaldsplan (Klima-, Teknik- og Miljøudvalget - Mødelokale 4+5 (greve.dk))
 6. I den kommende tid arbejdes der blandt andet på højtryk på en varmeplan.

Derudover vil jeg ikke afstå fra at viderebringe, at Ældresagen i Greve har sendt byrådet et brev, som jeg – som klimakoordinator – sandelig må sige, jeg synes er vældig fint og måske er det inspirerende for andre foreninger i Greve. Det kan du læse lige her: Dokumentvisning (greve.dk).

Sidst, men ikke mindst, så vil jeg kaste lys på et stort arrangement uden for Greve, som er inspirerende, hvis I er nysgerrige på emnet. Det er nemlig snart tid til det årlige klimafolkemøde 😊, og:

 • det er gratis at deltage og kræver ingen tilmelding
 • det foregår d. 1.-3. september i Middelfart: https://klimafolkemoedet.dk/
 • det afholdes på havnen et stenkast fra Middelfart station, så toget fra Køge Nord går lige til ”døren”
 • programmet spænder over 10+ scener med indhold for både børn, unge, voksne, borgere uden og med klimaviden og fagfolk – og man kan frit turnere mellem scenerne/teltene. Det er et sandt mekka af spændende indhold, hvor bl.a. Greve Kommune også er inviteret til at fortælle om borgersamlingen

Rigtig god sommer!

Ps. Afmelding af kommende nyhedsbreve kan ske på: Nyhedsbrev om Klima i Greve Kommune (office.com) (red. afmelding sker nu via linket

Med venlig hilsen

Julie Torsbjerg Lynge
Klimakoordinator

Kære alle 321 borgere i Greve, der deltog i lodtrækningen om en plads i Klimaborgersamlingen

Jeg skriver, fordi jeg rigtigt gerne vil give jer en opdatering.

Jeg har hørt fra flere, at de var interesserede i at høre nyt, og nu har borgersamlingen haft sit første møde/Kickoff, der er åbnet for tilmelding til det offentlige møde og der er oprettet et nyhedsbrev – så det kan I læse mere om nedenfor.

1: Offentligt møde d. 9. februar fra kl. 19-21

Det er besluttet, at det offentlige møde d. 9. februar bliver digitalt og fra kl. 19-21. Man kan nu tilmelde sig på kommunens hjemmeside, hvor man også har mulighed for at give besked, HVIS man har brug for hjælp til det digitale: Klimaborgersamlingens dialogmøde for øvrige borgere og interessenter i Greve | Greve Kommune (link ikke aktivt længere)

Jeg har allerede modtaget engagerede mails fra flere af jer med input, og dem samler vi op på og giver de 36 deltagere med. MEN der er jo offentligt møde d. 9. februar, så hvis I har tid og lyst til at deltage, så er dét tidspunktet, hvor de 36 deltagere fortæller om, hvad de er nået frem til indtil videre og får jeres tanker/input med sig i det videre arbejde.  

2: I kan tilgå materiale fra Klimaborgersamlingen fra nu af og undervejs

Referater, oplæg mv. ligger på hjemmesiden: Overblik over borgersamlingens forløb | Greve Kommune

Deltagerne var i onsdags til Kickoff igennem et 3-timers program og fik udleveret en materialesamling. På hjemmesiden ligger der nu både program, referat, videooptagelse af de to oplæg, samt materialesamlingen, som I kan tilgå, hvis I er nysgerrige. På hjemmesiden vil der løbende blive lagt materiale op før og efter samlingerne. Efter d. 29. og 30. bliver det endnu mere spændende. Der bliver siden opdateret med weekendens oplæg om bl.a. transport, bygninger, fødevarer og kommunens CO2-opgørelse.

3: Lidt om dækningen, hvis I vil se billeder fra Kickoff

TV2 Lorry kom forbi og optog LIVE i 19.30 nyhederne, og hvis I er nysgerrige kan I læse Sydkystens meget fine artikel her og se Lorrys indslag: Greve skrev Danmarkshistorie - sn.dk - Sjællandske Nyheder og 19:30 - 19. jan. 2022 | TV 2 Lorry.

Nyhedsbrev ”Nyt om klima i Greve kommune”

Jeg synes, det var fantastisk, at så mange borgere tilmeldte sig Klimaborgersamlingen, og jeg ved at mange andre er interesserede i klimadagsordenen – men det kan være svært at følge med og at ”finde” hinanden. Jeg har derfor indtil videre oprettet et nyhedsbrev ”Nyt om klima i Greve Kommune”, som vil blive udsendt 2-4 gange om året, og hvor tilmelding og afmelding foregår via hjemmesiden: link her

Jeg har tilladt mig at sende denne mail til jer nu, og hvis ikke jeg hører andet, så overgår I til at modtage nyhedsmailen, så derfor vil jeg bede jer svare mig tilbage, hvis I vil have jer frabedt at modtage 2-4 mails med ”Nyt om Klima i Greve Kommune” fra mig, enten ved at svare denne mail eller via hjemmesiden.

Et ”PS” på falderebet: Et af emnerne der tales om i Klimaborgersamlingen er fødevarer.

I den forbindelse må I ikke gå glip af muligheden for at klikke på og høre Fødevarestyrelsens spritnye musikvideo om kostrådene: YouTube-link Hvad fuck er en bælgfrugt og styrelsens hjemmeside Hvad fuck er en bælgfrugt? - Alt om kost.

Musikvideoen er lavet af fire kommunikationsstuderende i samarbejde med Fødevarestyrelsen og indgår i styrelsens kampagne for de nye kostråd, herunder at reducere kødforbruget til 350 g. om ugen og sætte fokus på at øge bælgfrugters rolle i kosten. Jeg synes personligt, den er humoristisk, og den giver i al fald mig et smil på læben på en ganske almindelig dag i januar 😊

Med ønske om en rigtig god eftermiddag her i januar, siger jeg tak til dem der var interesserede i at læse med så langt!

Med venlig hilsen

Julie Torsbjerg Lynge
Klimakoordinator

Miljø
Center for Teknik & Miljø

   
   

Email

jly@greve.dk

 


Greve Kommune · Rådhusholmen 10, 2670 Greve
www.greve.dk · 43 97 97 97

Sidst opdateret: 1. juni 2023

Kontakt

Natur og Miljø

Telefontider:

Mandag: 9-11
Tirsdag: 9-11
Onsdag: Telefon lukket
Torsdag: 9-11 og 15-16
Fredag: 9-11

Rådhusholmen 10
2670 Greve

Telefon: 43 97 94 48

Send Digital Post (kræver MitID)