Gå til hovedindhold

Klimaråd til borgere

Her kan du få gode råd til, hvad du som borger kan gøre for at skåne klimaet og spare penge.

Solpaneler på taget

Indhold

    Grønne naboskaber

    Vidste du...

    At der over hele landet er opstået små nabogrupper af borgere, der alle ønsker at mødes og udveksle ideer og hjælpe hinanden med klimahandling?

    De hedder "Grønne Naboskaber", og der er også opretter Greves Grønne Naboskab, som du kan deltage i. Du kan læse mere om det her.

    Grønne Nabofællesskaber

    CO2-udledningen fra borgere og virksomheder inden for kommunens grænser stammer hovedsageligt fra tranport og energiforbruget i bygningerne. Derfor er der her samlet links og gode råd til de to elementer. 

    Udledningen fra borgere og virksomheder i Greve Kommune sker dog også uden for kommunens grænser, og her spiller fødevarer, drikkevarer, flyrejser, tøj, ting og sager en meget stor rolle. Faktisk fylder det mere end tre gange så meget som udledningen fra transporten og energiforbruget. Med Klimahandlingsplan 2050: Roadmap 2023-2026 tages der fat om det fulde klimaaftryk. Derfor vil de gode råd blive udbygget i den kommende tid. Du kan læse mere om klimahandlingsplanen her.

    Energi

    Spørg din byggesagsbehandler ved ansøgning om byggetilladelse. Energirenovering af f.eks. klimaskærmen kan også forbedre indeklimaet og komforten.

    Alle huse der sælges skal have et energimærke, der er højst 5 år gammelt. Energimærket viser hvordan du kan forbedre energiforbruget i din bolig. Du kan se dit hus’ energimærke på www.ois.dk

    Et klimatjek er en gennemgang af din families konkrete energiforbrug. Det kan være et godt supplement til energimærket, og hjælpe dig videre i processen med energirenovering. Et klimatjek foretages af en energivejleder. Find din lokale energivejleder på www.energivejlederen.dk

    Mange energiforsyningsselskaber vil gerne ”købe” din energibesparelse, dvs. at hvis du inden, du går i gang med selve energirenoveringen indgår en aftale med dem, får du mellem 10 og 42 øre pr. kWh, som du fremover sparer.

    Et solfangeranlæg på 1-1,5 meter kan dække 60-65 % af din husstands årlige varmtvandsbehov, og ofte hele behovet om sommeren.

    10-40 m2 solceller kan dække et enfamiliehus’ elektricitetsbehov og spare meget CO2 og penge på elregningen på langt sigt.

    Hårde hvidevarer mærkes efter hvor lidt energi, de bruger, og der er mange penge at spare f.eks. at købe et A++ mærket køleskab. Se mere på www.sparenergi.dk

    Miljømærkede produkter bruger typisk mindre energi, eller der er brugt mindre energi i produktionen af produkterne end produkter uden miljømærker.

    Herved sparer du helt automatisk mange penge og meget CO2, uden at det kræver en investering.

    Transport

    • Tag toget eller bussen frem for at tage bilen til og fra arbejde eller til fritidsaktiviteter.
    • Kør på cykel, el-løbehjul eller gå til arbejde og fritidsaktivitet. 
    • Kør sammen med en kollega til arbejde 

    Klimatilpasning

    • Overhold det antal m2, som du må befæste din grund.
    • Vælg grøn bevoksning frem for fliser, asfaltbelægning mv. Den funktion du ønskede ved fliser kan ofte opnås med anden belægning, hvor regnvandet kan trænge igennem eller komme til gavn for naturen.
    • Lav lokal afledning af regnvand på en måde, det kommer dyr og planter til gavn, fx i form af regnvandsbede
    • Plant levende skygge. Store træer holder for eksempel på vandet til andre vækster i tørre perioder og sænker temperaturen i din have og dit hus. Du kan også afskærme med tagudhæng med planter på.

    Du kan læse mere om Greve Kommunes klimatilpasning, og du kan også få inspiration til, hvordan du kan klimatilpasse din bolig ved at læse videre på siden om hede, tørke, nedbør, stormflod mm.

    Sidst opdateret: 16. maj 2023

    Kontakt

    Natur og Miljø

    Telefontider:

    Mandag: 9-11
    Tirsdag: 9-11
    Onsdag: Telefon lukket
    Torsdag: 9-11 og 15-16
    Fredag: 9-11

    Rådhusholmen 10
    2670 Greve

    Telefon: 43 97 94 48

    Send Digital Post (kræver MitID)