Gå til hovedindhold

Velfærdsborgersamlingen

Læs mere om velfærdsborgersamlingen og borgersamlinger generelt.

Greve Byråd ønsker borgernes input til, hvordan fremtidens velfærd skal være. Derfor har de besluttet at oprette en såkaldt velfærdsborgersamling, som sammen skal drøfte og komme med anbefalinger til fremtidens velfærd i Greve Kommune.

Velfærdsborgersamlingen kommer til at bestå af 36 borgere, som bliver udvalgt ved lodtrækning blandt alle interesserede. Lodtrækningen tager højde for, at deltagerne skal afspejle mangfoldigheden i Greve Kommunes geografi, uddannelse, alder og køn.

Arbejdet i borgersamlingen bliver en blanding af ekspertoplæg og samtaler, som bliver ledet af et eksternt firma. Møderne foregår både hverdage efter almindelig arbejdstid og på lørdage. Borgersamlingen udarbejder til sidst en række anbefalinger, som byrådet får overrakt til byrådsmødet i juni.

Borgersamlingens mandat

Byrådet giver borgersamlingen mandat til at udarbejde uvildige anbefalinger i forhold til prioritering af kommunens samlede portefølje af velfærdsopgaver. Herudover gives mandat til at udarbejde anbefalinger til brug for fremadrettede beslutninger og prioriteringer inden for de kommunale velfærdsopgaver.

Byrådet vil støtte op om borgersamlingens arbejde og udvise respekt for medlemmernes anbefalinger - uanset andre politiske dagsordener og strategier.

Byrådet forpligter sig til at behandle anbefalingen i relevante fagudvalg og i Byrådet - og i den forbindelse at redegøre for, hvordan anbefalingerne bliver fulgt eller ikke fulgt.

Byrådet forpligter sig til at give en status inden for de første 3 måneder efter aflevering af anbefalinger og igen inden for 12 måneder. Herunder sikre åbenhed i offentligheden i fremdriften af behandlingen, tilbagemelding på anbefalingerne og evaluering af proces.

Medlemmerne af borgersamlingen har til opgave at arbejde inden for rammen af borgersamlingens kerneopgave og søge anbefalinger, der rummer eller anskueliggør bredden af medlemmernes holdninger. Medlemmerne kan gøre brug af eventuel minoritetsudtalelse.

Byrådet er ikke forpligtet til politisk at følge eller vedtage borgersamlingens anbefalinger.

Borgersamling som metode

En borgersamling er en metode, hvor man som myndighed inddrager borgere i den politiske beslutningsproces inden for et givent emne. Det har til formål at skabe bedre rammer for de politiske beslutninger og styrke den demokratiske inddragelse.

Metoden er inspireret af internationale erfaringer fra lande, som længe har arbejdet med borgersamlinger, og den bliver ofte brugt til at tale om komplekse emner, som er fyldt med dilemmaer og svære spørgsmål.

Greve Kommune har allerede gode erfaringer med borgersamlinger. Sidste år oprettede byrådet en klimaborgersamling, som kom med en række gode anbefalinger, som byrådet fortsat arbejder med og implementerer politisk.

Her kan du se anbefalingerne fra klimaborgersamlingen i Greve Kommune i 2022

Sidst opdateret: 27. juni 2024

Kontakt

Center for Økonomi & HR

Rådhusholmen 10
2670 Greve

Telefon: 43 97 97 97