Kontakt
Center for Politik, Organisation & Borgerbetjening
Rådhusholmen 10
2670 Greve
Telefon: 43 97 97 97
Forligspartierne fremtidssikrer kommunens velfærd ved at inddrage borgerne i at skabe robuste løsninger. Forligspartierne sørger for, at kommunen fortsætter effektivisering og forenkling, sådan at der er penge til de mange borgere med handicaps og diagnoser samt ældreomsorg.
Bjarke Abel fra Socialdemokratiet, Hans-Jørgen Kirstein uden for parti, Liselott Blixt uden for parti, borgmester Pernille Beckmann, Claus Dyremose fra Det Konservative Folkeparti, Brigitte Klintskov Jerkel fra Det Konservative Folkeparti, Linda Heegaard fra SF, Marc Genning fra Venstre og Charlotte Levin fra Socialdemokratiet.
Torsdag aften vedtog Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Liselott Blixt, Hans-Jørgen Kirstein og Socialistisk Folkeparti (SF) et forlig om Greve Kommunes budget.
Driftsbudgettet er øget med 83 millioner kroner, og dermed er der penge nok på det samlede driftsbudget til, at Greve Kommune fortsat kan sørge for gode skoler og dagtilbud, levere tryg ældreomsorg og sørge for penge til borgere på overførselsindkomster.
Selvom driftsbudgettet er øget, er det dog ikke stort nok til at fastholde kommunens nuværende serviceniveau. Derfor har forligspartierne omprioriteret 32 millioner kroner, så der er penge til omsorg for kommunens stigende antal ældre og til hjælp for de mange børn og voksne med psykiatriske diagnoser og handicap.
Forligspartierne er optaget af at sikre en robust velfærd, selvom både økonomi og muligheden for at rekruttere medarbejdere er under pres. Derfor har de prioriteret at inddrage borgerne i at skabe fremtidens velfærdssamfund, som tager udgangspunkt i byrådets vision om helhedssyn og fællesskab.
Der skal således afholdes en velfærdsborgersamling, hvor borgerne kan bidrage med viden og ideer til, hvordan kommunens medarbejdere og borgerne i fællesskab kan sikre velfærden.
Desuden skal borgerne inddrages i, hvordan strandrensningen kan blive effektiv og økonomisk bæredygtig.
Samtidig er forligspartierne optaget af at effektivisere kommunens drift, så alle ressourcer bliver brugt optimalt. For eksempel vil de samle idræt, fritid og kultur i en mere enkel struktur, og internt i de politiske udvalg har forligspartierne forpligtet sig på at arbejde målrettet på at holde udgifterne i ro på alle områder.
Borgmester Pernille Beckmann er stolt over, at forligspartierne står sammen om at fremtidssikre velfærden:
”Jeg er superglad for, at vi kan lave et bredt forlig, hvor 20 ud af 21 i byrådet er med til at tage ansvar. Det er vigtigt for mig, at vi ikke bliver ved med at gøre, som vi plejer. Derfor har vi sat fokus på at inddrage borgerne i at skabe fremtidens velfærd. Vi ønsker at skabe en kommune, hvor mennesker trives, og hvor det er naturligt, at vi hjælper hinanden”, siger Pernille Beckmann.
Gruppeformand for Venstre, Marc Genning erkender, at det har været særdeles svært at få enderne til at mødes i årets budget:
“Heldigvis er der også flere lyspunkter. Vi fortsætter med at udvikle de grønne åndehuller i kommunen til gavn for borgerne og biodiversiteten. Desuden er det vigtigt for Venstre, at folkeskolerne beholder børnehaveklasseassistenterne sammen med ekstra midler til folkeskolen. Borgerinddragelse har fået et stort fokus i årets budgetforlig, hvor borgerne bliver taget med på råd, både hvad angår strandrensning og fremtidens velfærd. Puljer til blandt andet trafiksikkerhed, nedbringelse af støj og øget tryghed i form af vagtværn på stationer er også vigtigt for Venstre”, siger han.
Socialdemokratiets gruppeformand Bjarke Abel understreger, at budgetforliget indeholder tydelige socialdemokratiske aftryk:
“Skolernes økonomi er prioriteret. Børnehaveklasseassistenterne, legeteket og misbrugscenteret Omega bliver bevaret, og vi styrker elevdemokratiet. Der er afsat penge til trafiksikkerhed med fokus på Tune Skole Højen og på Karlslunde Centervej samt en pulje på 900.000 kroner til natur og biodiversitet. Sommerferieaktiviteter for børn og unge fastholdes, og på ældreområdet er store besparelser reduceret til et minimum. Jeg vil gerne takke alle partier for gode og konstruktive forhandlinger”, siger han.
Gruppeformand for Det Konservative Folkeparti Brigitte Klintskov Jerkel er glad for de konservative aftryk i budgettet:
“Vi er glade for, at det lykkes at prioritere folkeskolen ved at beholde børnehaveklasseassistenterne, det generelle løft af folkeskolen og beholde kantinerne på skolerne. Derudover er vi glade for, at vi får genindført, at dyrehold afgræsser de grønne områder i kommunen, da dyr er bedre for naturen end maskiner. Endelig var det en vigtig prioritet for os at få afsat ekstra midler til støjbekæmpelse og midler til en forsøgsordning med tryghedsvagter”, siger hun.
Liselott Blixt har især fokus på ældre:
"For mit vedkommende har det været vigtigt, at vi ikke forringer hjælpen til de ældre samt borgere med psykiske udfordringer, og at vi stadig har et godt serviceniveau og aktiviteter som husalfer på plejecentrene. Desuden sætter vi fokus på demensområdet, hvor vi vil arbejde mere tværfagligt og inddrage pårørende og frivillige foreninger”, siger hun.
Hans-Jørgen Kirstein takker forligspartierne for at tage ansvar for kommunens samlede budget i årene frem:
“Som formand for Trafiksikkerhedsrådet er jeg især tilfreds med, at vi har aftalt øget fokus på trafiksikkerhed omkring vores skoler og landsbyer samt udvalgte strækninger i kommunen. Derudover er jeg glad for, at jeg som formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har fået opbakning og mulighed til at arbejde videre med områder indenfor natur og klima. Klima og natur er vigtige elementer i fremtidens udfordringer med at sikre, at Greve Kommune bliver CO2 neutral frem mod 2050”, siger han.
Gruppeformand for SF, Linda Heegaard, understreger, at forliget har gjort ondt:
“SF er med, for at det ikke skulle blive værre, og vi har været med til at sikre børnehaveklasseassistenterne, midlerne til folkeskolen, normeringerne i sfo’er, naturbussen og legeteket. Vi har sat aftryk på forliget, så kommunen tager sig godt af sårbare borgere med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, og vi har bevaret det uvisiterede tilbud under PPV. Vi har sat tydeligt aftryk med en aftale om, at vi fremadrettet vil undersøge, om vi kan tilbyde flere aktivitets- og samværstilbud til borgerne tæt på deres nærmiljø”, siger hun.