Gå til hovedindhold

Regler gør det svært at renovere Villa Sitka

Greve Kommunes borgmester vil nu gå til Christiansborg for at få politikerne til at ophæve nogle af de regler og bestemmelser, der forhindrer en renovering af Villa Sitka.

Villa Sitka med hegn foran bygningen

Villa Sitka er lige nu hårdt plaget af indbrud, og derfor er der sat hegn omkring bygningen.

  • Tegnsprog

Indhold

    I Hundigeparken ligger en fin gammel villa og forfalder. Det er den historiske Villa Sitka. Flere foreninger vil gerne investere i villaen, men der er så mange regler og bestemmelser i området, at det nærmest er umuligt. Derfor vil borgmesteren nu tale med Christiansborg om, at reglerne betyder, at det er for svært at få frivillige til at investere i det fine gamle hus.

    "Vi står med en fin gammel villa, der forfalder for øjnene af os. To foreninger vil gerne byde ind med penge og ressourcer for at gøre huset til et foreningshus for kunst, kultur, natur og sundhed, men det kan ikke lade sig gøre. Desuden betyder de mange restriktioner, at de skal have et mindre juridisk sekretariat at trække på, så alle regler bliver overholdt. Vi er fanget i en gordisk knude, og derfor vil vi nu appellere til Christiansborg om at forenkle reglerne og forøge mulighederne", siger borgmester Pernille Beckmann.

    Fra en til to matrikler

    Villa Sitka ligger midt i Hundigeparken, og det hele er én stor matrikel. Byrådet har derfor besluttet, at kommunen i første omgang skal dele det op i to matrikler; én for Villa Sitka og én for Hundigeparken, sådan at det bliver klart, hvad foreningerne tager ansvar for, hvis de overtager Villa Sitka.

    Mange indbrud

    I mellemtiden forfalder bygningen dag for dag, og desuden er den plaget af indbrud.

    "Det er virkelig sørgeligt at se på - især fordi vi står med to foreninger, som gerne vil tage et medansvar - præcis sådan som vi ønsker det i byrådet, siger Pernille Beckmann.

    Villa Sitka er blandt andet omfattet af regler om fredning, strandbeskyttelseslinjen, fingerplanens grønne kiler samt lokalplanen.

    Villa Sitkas historie

    Villa Sitka blev bygget i 1912 som sommerresidens for direktør Kai Laage Thomsen, men er i dag er ejet af Greve Kommune. Villaen fortæller en vigtig del af historien om Greve Strand, hvor fabrikanter, kunstnere og rige københavnere i begyndelsen af 1900-tallet byggede imponerende sommerboliger tæt på vandkanten. Navnet Villa Sitka kommer fra en række sitka-graner, der voksede i området tæt på bygningen.

    Sidst opdateret: 20. juni 2023

    Kontakt

    Center for Politik, Organisation & Borgerbetjening

    Rådhusholmen 10
    2670 Greve

    Telefon: 43 97 97 97