Nordea-fonden gør Mosede Klimapark til virkelighed
Mosede Klimapark bliver et åndehul i byen og en unik mulighed for at lære mere om naturen, klimahandling og menneskenes historie i området.
Efter nytår begynder arbejdet med at planlægge og etablere Mosede Klimapark, der bliver et grønt åndehul, hvor folkeskolelever i alle aldre også kan lære om klimaudfordringer og bæredygtige løsninger. Det sker takket være midler fra Nordea-fonden, der har sagt ja til at støtte projektet med 8,4 millioner kroner til parken. Greve Kommune bidrager med tilsvarende ressourcer i form af bevillinger og arbejdstid. Desuden bidrager KLAR Forsyning med klimatilpasning og drift af parken. Dermed kan Greveborgerne nu se frem til en ny og unik park med et læringsmiljø i byen.
En særlig naturoplevelse
Borgmester i Greve Kommune, Pernille Beckmann er begejstret over, at klimaparken bliver til virkelighed:
“Vi får en unik park, hvor besøgende børn og unge kan nyde naturen og samtidig får vigtig viden om, hvordan vi mennesker har levet i og med omgivelserne siden vikingetiden, og hvordan vi også har påvirket naturen og klimaet. Det bliver fantastisk spændende at følge ideudviklingen og etableringen af parken, og jeg tør godt love, at vi alle sammen kan se frem til en helt særlig naturoplevelse midt i byen”, siger hun.
Lokalt samlingspunkt
Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller kalder den nye park et nyt samlingspunkt:
”Med etablering af en ny klimapark, åbner Greve Kommune op for den bynære natur, som kan blive et nyt lokalt samlingspunkt og samtidig et vigtigt læringsrum for børn og unge, hvor klima og bæredygtighed er omdrejningspunktet,” fortæller hun.
Nyt grønt samlingspunkt
I KLAR Forsyning glæder teknisk direktør Jesper Koziara sig over klimaparken:
"Siden vi begyndte planlægningen af ombygningen, som skal modernisere spildevandsrensningen på Mosede Renseanlæg, har vi drømt om også at kunne åbne området mere op og invitere offentligheden indenfor. Takket være bevillingen fra Nordea-fonden kan den drøm nu blive til virkelighed. Vi glæder os til at være med til at realisere Mosede Klimapark, som vi håber bliver et nyt samlingspunkt for Greveborgerne med plads til både læring, leg og rekreation”, siger han.
Læringsruter i en grøn oase
Parken bliver planlagt og etableret samtidig med, at renseanlægget bliver renoveret, så der for eksempel bliver lagt låg på spildevandet.
Parkens læringsmiljø bliver målrettet børn i skolealderen, men alle kan bruge de såkaldte læringsruter eller blot nyde en gåtur i den nye grønne oase midt i et parcelhuskvarter i Mosede-bydelen.
Børn og voksne udvikler parken
Udviklingen af parken begynder allerede efter nytår, og undervejs vil Greve Kommunes klimamedarbejdere inddrage både skolebørn, lærere og andre interesserede Greveborgere i ideudvikling af læringsmiljøet. Det vil blandt andet ske gennem aktiviteter på skolerne på den årlige nationale Klimahandledag.
Der bliver også tilknyttet en natur- og klimavejleder til udvikling af parken. Når parken er åben, skal vejlederen afholde kurser for undervisere, rundvisninger i parken og være med til at sørge for, at klimaparken fortsat kan tilbyde relevant læring.
Selve anlægsarbejdet begynder i 2027, og i sommeren 2028 er det planen, at Mosede Klimapark skal åbnes.