Gå til hovedindhold

Rusmidler

Greve Rusmiddelcenter henvender sig til borgere med stof- og alkoholproblemer. Vi tilbyder gratis behandling til borgere over 18 år bosiddende i Greve Kommune.

Stablede sorte sten
  • Tegnsprog

Indhold

    Gratis stof- og alkoholbehandling

    Greve Rusmiddelcenter henvender sig til borgere med et problematisk forbrug af euforiserende stoffer og/eller alkohol, og som samtidig er motiveret for forandring. Der tilbydes behandling til borgere over 18 år, som er bosiddende i Greve Kommune.

    Behandlingen skal ifølge behandlingsgarantien igangsættes senest 14 dage efter, at du som borger har henvendt dig fysisk eller telefonisk med ønske om behandling.

    Alle der henvender sig til Greve Rusmiddelcenter bliver inddraget i egen behandlingstilrettelæggelse, og der udarbejdes en behandlingsplan.  Vi er optaget af, at man som borger bliver taget seriøst, lyttet til og inddraget i tilrettelæggelsen af behandlingsindsatsen.

    Vi har i Greve Rusmiddelcenter en forventning om, at de borgere der vælger at søge behandling også er motiveret for forandring i forhold til deres indtag af rusmidler, og at de derfor indgår aktivt i udredningen af behandlingsbehov, samt i behandlingen.
    I behandlingsforløbet støttes borgeren til at tage ansvar for at skabe en forandring og får redskaber til at arbejde med at forstå egen afhængighed og mønstre.

    I Greve Rusmiddelcenter arbejder vi helhedsorienteret, og har derfor ikke kun fokus på problematikken vedr. euforiserende stoffer og/eller alkohol, men også på eventuelle omkringliggende problemstillinger såsom relationer, økonomi, bolig, job, uddannelse m.m. Det helhedsorienterede arbejde foregår (med samtykke fra borgeren) i tæt samarbejde med både vores kommunale samarbejdspartnere samt eventuelle eksterne samarbejdspartnere. Derudover prioriterer vi at inddrage nære pårørende, i det omfang det giver mening for borgeren og behandlingsforløbet. 

    Der er ansat en lægekonsulent til varetagelse af medicinsk alkoholbehandling – f.eks. antabusbehandling. Den medicinske alkoholbehandling tilbydes som et supplement til samtaleforløbet, og kan derfor ikke stå alene.
    Substitutionsmedicin (f.eks. metadon og suboxone) udleveres ikke i Greve Rusmiddelcenter, men vi har samarbejde med bl.a. Center for Alkohol- og Stofbehandling Roskilde, som tilbyder behandling med denne type medicin.

    Der er mulighed for anonymitet i alkoholbehandlingen, såfremt der ikke skal iværksættes medicinsk alkoholbehandling. Anonymitet i stofbehandlingen er beskrevet under fanen ”anonym stofbehandling”.

    Udover at tilbyde behandling i Greve Rusmiddelcenter, samarbejder vi med en bred vifte af godkendte behandlingsinstitutioner.

    Greve Kommune har udarbejdet kvalitetsstandarder for vores tilbud inden for handicap- og socialområdet, herunder rusmiddelområdet. Kvalitetsstandarderne er godkendt af Byrådet og beskriver blandt andet, hvem der kan bruge vores tilbud samt indholdet i tilbuddene.

    Lovgrundlag:
    Stofbehandling - Servicelovens §101, §101a og Sundhedsloven §142
    Alkoholbehandling - Sundhedslovens §141.

    Rusmiddelbehandling

    Efter Lov om social service § 101 a. skal kommunalbestyrelsen tilbyde anonym, ambulant behandling af stofmisbrug til personer, der har et behandlingskrævende stofmisbrug og som ikke har andre sociale problemer. Kriterierne for at blive indskrevet i anonym stofbehandling er bl.a. at du er i arbejde, under uddannelse eller modtager dagpenge, at du har afklarede boligforhold, og at du er motiveret for at reducere dit forbrug af euforiserende stoffer.

    Ønsker du at benytte dig af den nye mulighed for anonym stofbehandling, har Greve Kommune indgået samarbejde med Roskilde Kommune omkring tilbud om anonym stofbehandling. Du kan derfor ringe til telefonnummer 21170883, som besvares af Roskilde Kommune. Hvis du hører telefonsvareren, så indtal dit nummer og du vil blive kontaktet hurtigst muligt.

    Du kan også vælge at henvende dig til PAS, som er projekt anonym stofbehandling i København. 

     

    Indskrivning og behandlingsmuligheder

    Behandlingen skal ifølge behandlingsgarantien igangsættes senest 14 dage efter en borger har henvendt sig fysisk eller telefonisk med ønske om behandling.

    I Greve Rusmiddelcenter vil borgeren efter henvendelse, blive tilbudt én til to samtaler hos vores ind-visitator. Ved samtalerne drøftes borgerens ønske for forandring, og der informeres om behandlingsmuligheder.

    Inden for 14 dage efter første henvendelse visiteres borgeren videre til en rusmiddelbehandler, hvor behandlingsbehovet udredes yderligere og behandlingsindsatsen tilrettelægges. I samarbejde med borgeren udarbejder rusmiddelbehandleren en behandlingsplan. I behandlingsplanen sættes mål for behandlingen, samt det vurderes om der er behov for yderligere, supplerende eller mere intensiv behandling, herunder visitation til eventuel ekstern behandling f.eks. døgnbehandling.

    Behandlingsindsatsen i Greve Rusmiddelcenter tager altid udgangspunkt i de opstillede mål i behandlingsplanen, og der laves status undervejs i forløbet. Borgeren inddrages i udarbejdelsen af både behandlingsplan og status skrivelser, og har mulighed for selv at bidrage med egen vurdering af behandlingsudbytte.

    Greve Rusmiddelcenter forsøger, med samtykke fra den indskrevne borger, at inddrage eventuelle pårørende i behandlingen i det omfang, det giver mening for behandlingsforløbet.

    I Greve Rusmiddelcenter kan der tilbydes/ bevilliges:

    Ambulante samtaler, dagbehandling, gruppeforløb, visitation til medicinsk alkohol– og stofbehandling, sundhedssamtale ved sygeplejerske, lægesamtale med henblik på medicinsk alkoholbehandling, NADA øre-akupunktur, psykomotoriks kropsterapi, samt visitation til ekstern behandling.

    Hvis du er pårørende til en person med en alkohol– og/eller stofproblematik, kan Greve Rusmiddelcenter tilbyde et støttende samtaleforløb med 1-3 samtaler ved en rusmiddelbehandler.

    Samtalerne kan, med fokus på at yde rådgivning og vejledning, støtte dig med redskaber og metoder som kan hjælpe dig til at håndtere de følelser og den afmagt, man som pårørende ofte oplever.
    Samtalerne tager derfor udspring i de følelser der kan være forbundet med at være i en tæt relation til et menneske med destruktiv adfærd.
    Indskrevne borgeres behandling eller koordinering af denne, drøftes ikke i et pårørendeforløb.

    Har du et problem med rusmidler eller kender du én der har?

    Så er du velkommen til at ringe og aftale en tid til en rådgivende, uforpligtende og eventuel anonym snak med en medarbejder.

    Du er velkommen til at indtale en besked med navn og telefonnummer, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

    Vi opfordrer til, at fysisk fremmøde kun er efter aftale, da vi ofte er optaget af samtaler.

    Vi holder møder om fredagen, hvorfor vi ikke svarer på telefoniske henvendelser om fredagen.

    Kontakt:

    Greve Rusmiddelcenter

    Hundige Allé 11

    2670 Greve

    Tlf.: 21362277

    Akut

    Ved akut opståede problemer med stof- og alkoholmisbrug (forgiftning, psykotiske tilstande m.m.) kan man henvende sig til Giftlinjen på 8212 1212, skadestuen eller kontakte alarmcentralen på telefonnummer 112.