Gå til hovedindhold

Nyt projekt skal sikre ældre i Greve en sund mund og bedre livskvalitet

Det kan gå gruelig galt, hvis ældre ikke kommer til tandeftersyn og får børstet tænder. Derfor deltager Greve Kommune i et fireårigt forskningsprojekt om bedre tandpleje til sårbare og udsatte borgere, der modtager hjemmepleje eller bor på plejehjem.

02. nov. 2021

En bedre tandsundhed hos udsatte og sårbare borgere i plejesektoren kan give en bedre livskvalitet og medvirke til, at færre indlægges med lungebetændelse. Disse borgere kan blive alvorligt syge af infektioner og betændelse, som skyldes dårlig mund- og tandhygiejne. Konsekvenserne kan være, at de mister lysten til at spise, bliver fejl- og underernæret, taber sig og afgår ved døden.

“Alle danskere skal have en sund mund hele livet. Det gælder også kommunens udsatte og sårbare ældre, der modtager hjemmehjælp eller bor på plejehjem. Vi vil gerne blive bedre til at forebygge, at disse borgere risikerer at blive alvorligt syge på grund af dårlig mund- og tandhygiejne. Derfor ser vi frem til at deltage i dette forskningsprojekt”, siger Liselott Blixt, der er formand for Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget.

75 ældre borgere fra Greve deltager i forskningsprojektet

I Greve Kommune deltager en hjemmeplejegruppe og en afdeling på et plejecenter. Mindst 75 ældre borgere fra Greve inviteres til at deltage i projektet. Borgerne, der deltager i undersøgelsen, skal have et tandeftersyn og besvare et spørgeskema.

I projektets første fase skal cirka ti borgere og deres pårørende deltage i kvalitative interviews. Det samme gælder en række medarbejdere. I anden fase afprøver forskerne og en række medarbejdere forskellige tiltag til at fremme tandsundheden hos de ældre borgere i målgruppen.

Fakta om projekt Sund mund hele livet

Projektet er finansieret via fondsmidler fra Vellux Fonden og Danmark. Greve Kommune tildeles i alt 915.214 kr. til projektet ”Sund mund hele livet”. Odontologisk institut, tandlægeskolen har modtaget ca. 9 mio. kr. i projektmidler. Odontologisk Institut er projektleder.

I Greve Kommune forankres projektet i Center for Sundhed & Pleje, Hjemmetandlægen A/S. Greve Seniorråd vil deltage som samarbejdspartnere i projektet.

Sidst opdateret: 15. august 2023

Kontakt

Liselott Blixt (O)

1. viceborgmester

Blåhegnet 36
2670 Greve

Telefon: 61 62 46 26

E-mail: ltt@greve.dk