Gå til hovedindhold

Strandrensning: Farvel til tang og fedtemøg i Greve

Greve Kommune er gået i gang med at rense stranden sammen med Greve Strandlaug.

22. jun. 2022

Indhold

    Borgerne i Greve kan se frem til at nyde resten af sommeren på en ren og lækker strand. Strandrensningen er nemlig begyndt, og den fortsætter frem til omkring 1. oktober eller så langt budgettet rækker.

    To gange om ugen

    Til at starte med bliver stranden renset hver dag med en rendegraver, gravko og gummiged, indtil hele strækningen er ren. Det sker for at komme af med de store mængder af tang og fedtemøg, som i løbet af vinterhalvåret er skyllet ind på stranden. Efterfølgende skal stranden som udgangspunkt renses hver tirsdag og torsdag med en rigtig strandrensningsmaskine.

    Greve Strandlaug kommer dagligt på stranden, og de kan både aflyse strandrensningen, hvis der ikke er særlig meget tang og fedtemøg, eller de kan skrue op, hvis der er behov for det.

    "Stranden er blandt kommunens største aktiver om sommeren. Derfor er det også vigtigt, at vi sørger for, at den er pæn og indbydende for de mange borgere, som kommer for at nyde sol, sand og vand", siger formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, Hans-Jørgen Kirstein.

    Landmandens mark

    Tang og fedtemøg bliver først samlet i tre opsamlingspladser på stranden, hvor det drypper af i højst 24 timer. Dermed bliver vægten mindsket, og det har betydning for prisen på at få kørt massen væk. Når det er dryppet færdigt, bliver det kørt til en lokal landmand, som bruger tang og fedtemøg som gødning på sin mark.

    Greve Kommune har afsat 2,45 millioner kroner til strandrensning i år.

    Læs alt om strandrensning her

    Fakta om strandrensning

    • Greve Kommune fjerner omkring 9.000 tons fedtemøg hvert år.
    • Greve Kommune renser fra kommunegrænsen mod Solrød i syd til Spurvevej. Strækningen er 5,7 kilometer lang.
    • Strandparken I/S står for rensning på stranden nord for Spurvevej til kommunegrænsen mod Ishøj.
    • Maskinen til strandrensning har fået kælenavnet "Fedtegreven" i en konkurrence på kommunens facebookside.
    • Greve Kommune har opsamlingspladser ved Karlslunde Aktiestykket, Mosede Fort og Badehotellet.
    • Lokale borgere er valgt ind i Greve Strandlaug, som samarbejder med grundejerne ved stranden, kommunen og entreprenøren om strandrensningen.
    • Vind er afgørende for hvor meget tang og fedtemøg, som lander på stranden. Når det er vindstille, kommer der ikke særlig meget ind på stranden, mens blæst betyder større mængder.
    Sidst opdateret: 22. juni 2022