Gå til hovedindhold

Byråd står sammen om at beskytte havmiljøet

Byrådet i Greve kæmper sammen med andre kommuner langs bugten for, at havmiljøet i Køge Bugt får det bedre.

Robåd på Køge Bugt

Indhold

  Havmiljøet i Køge Bugt skal beskyttes, og det kræver handling hos politikerne på Christiansborg, ligesom det kræver noget af Greve Kommune og de øvrige kommuner i Køge Bugt Alliancen.

  Stop byggeri af ni erhvervsøer 

  Det drøftede politikerne på byrådsmødet i mandags, og de vedtog seks vigtige anbefalinger, der skal medvirke til at havmiljøet i bugten bliver bedre beskyttet. Blandt andet anbefaler byrådet, at byggeriet af ni kunstige erhvervsøer skal stoppes, og allerhelst skal bugten gøres til marin naturnationalpark.

  "Vores fantastiske strand og bugt bliver ødelagt, når der bliver hældt tonsvis af jord oven på planter og dyr i forbindelse med byggerier af Lynetteholmen eller de planlagte ni erhvervsøer. Det vil vi ikke acceptere. Christiansborg skal desuden også holde op med at betragte Køge Bugt som en råstofressource fremfor et rekreativt område, som har stor betydning for planter, dyr og alle os mennesker, der bor ved bugten", siger borgmester Pernille Beckmann.

  Bedre rensning af spildevand

  Derfor har byrådet i Greve Kommune engageret sig i Køge Bugt Alliancen, og på byrådsmødet tilsluttede de sig både seks anbefalinger til politikerne på Christiansborg og understregede samtidig, at kommunerne i alliancen selv gør meget for at passe på havmiljøet. Blandt andet renoverer Greve Kommune nu renseanlægget i Mosede og implementerer nye rensemetoder, og flere andre kommuner langs bugten er også i gang med at forbedre spildevandsrensningen.

  Alle kommunerne er enige om, at klapning og sandfodring kun må ske i meget begrænset omfang og efter nøje vurderinger af den samlede påvirkning. Generelt er det dog små mængder sand kommunerne flytter i forhold til den råstofudvinding, der ellers er sket. I Greve bliver der kun sandfodret det ved kystsikringsanlægget ved Mosede Fort. 
   
  Greve Kommune afsatte 50.000 kroner til arbejdet i Køge Bugt Alliancen i 2023, og det samme beløb indgår i årets budgetforhandlingen. 

  Fakta: Anbefalinger til Christiansborg

  •    Den kommende marine naturnationalpark skal beskytte hele Øresund inklusive Køge Bugt. 
  •    Undlad at udpege nye områder til råstofindvinding i Køge Bugt. 
  •    Stil krav om naturgenopretning, hvis råstoftilladelser forlænges. 
  •    Gør det økonomisk byrdefuldt at skade havmiljøet. 
  •    Begræns klapning i Køge Bugt
  •    Stop etablering af ni kunstige erhvervsøer 

  Sidst opdateret: 5. september 2023

  Kontakt

  Center for Politik, Organisation & Borgerbetjening

  Rådhusholmen 10
  2670 Greve

  Telefon: 43 97 97 97

  Send Digital Post (kræver MitID)