Gå til hovedindhold

Greves byvåben fylder rundt

Det er 50 år siden, at Greve Kommunes våben blev officielt godkendt i januar 1973.

Museumsinspektør på Greve Museum, Anton Pihl, fremviser Greve Kommunes byvåben

Museumsinspektør Anton Pihl viser Greve Kommunes byvåben

Indhold

  Anton Pihl er museumsinspektør på Greve Museum og ved en masse om heraldik (dvs. våbenskjoldenes brug og historie). Han fortæller: ”Greves kommunevåben er et blåt skjold med to krydslagte, hvide skråbjælker, som er flettet gennem en hvid, rudeformet ramme.

  Inden for heraldikken kaldes dette motiv også for en knude. Knuden er inspireret af hedebosyningen – den særlige tekstilkulturarv, som er karakteristisk for denne del af Sjælland, og som er bevaret og formidlet på Greve Museum".

  Byvåbnets symbolik

  Anton Pihl fortsætter: "Knuden symboliserer, at de forskellige dele af Greve Kommune er knyttet sammen i ét fællesskab. Våbenets hvide farve kommer fra hedebosyningen, specielt den såkaldte hvidsyning. Den blå farve afspejler kommunens beliggenhed ved Køge Bugt.

  Greves våben er et af de fineste danske kommunevåbener. Enkelt og elegant og tilpas tidløst til, at det kan være med os i generation efter generation. Det er Greves kendemærke, der byder os velkommen ved kommunegrænsen; det er at finde på kommunens biler og hjemmeside; og det sidder på Greve Fodbolds blå-hvide trøjer".

  Våbenskjoldets historie

  "Heraldikken opstod i middelalderen, da ridderne havde brug for at kende forskel på hinanden på slagmarken.

  De farverige våbenskjolde med enkle og letgenkendelige våbenmærker var dog ikke forbeholdt adelige mænd i tunge rustninger. De blev hurtigt overtaget af borgere, bønder, kirken, købstæderne – og af kvinderne.

  Heraldikken er derfor en 800 år gammel kunstnerisk tradition, som stadig er levende i dag. Og det 20. århundrede var en guldalder for kommunal heraldik, hvor så godt som alle danske kommuner fik et våben”, afslutter Anton Pihl.

  Fakta om Greve Kommunes byvåben

  Greve Kommunes våben blev tegnet af kgl. våbenmaler Aage Wulff (1918-2003) efter forslag af ham og amtsdirektøren i Roskilde Amt, Ernst Verwohlt (1923-2007), som også var en stor ekspert indenfor heraldik.

  Våbenet blev vedtaget i Greve Byråd den 1. august 1972 og godkendt af indenrigsministeriet den 22. januar 1973.

  Sidst opdateret: 25. januar 2023

  Kontakt

  Center for Politik, Organisation & Borgerbetjening

  Rådhusholmen 10
  2670 Greve

  Telefon: 43 97 97 97

  Send Digital Post (kræver MitID)