At være pårørende til borgere med demens
Ægtefæller eller nær familie er tit de allerførste, der opdager tegn på demens.
Pårørende til mennesker med demens spiller en stor rolle i forhold til at støtte, hjælpe og være omsorgsgiver for personen med demens. De nære pårørende er ofte ægtefæller og/eller voksne børn, men i nogle tilfælde er det også voksne søskende, venner eller andre nære relationer.
Information om at være pårørende til borgere med en demens sygdom
Vi kommer tæt på dagligdagen og alle de følelsesmæssige op- og nedture, man oplever igennem et demens forløb.
Til at supplere de pårørende fortæller en række eksperter på demensområdet om baggrunden for de pårørendes oplevelser og de giver gode råd og vejledning til, hvordan man kan gribe forløbet an.
De tre film er tidsmæssigt opdelt inden for demens sygdommens tre faser:
- Den første film, "Når demensen flytter ind", handler om perioden med de tidlige og vage tegn på demens, hvor det kan være svært at sætte fingeren på, hvad der egentlig er galt.
- Den anden film, "Når demensen bliver tydelig", dækker midtvejs i demens sygdommen, hvor man kan have fået en diagnose, men hvor det tit også bliver mere og mere besværligt og hårdt for familien og den demensramte borger at klare dagligdagen.
- Den tredje film, "Når demensen er fremskreden", behandler tiden lige før og lige efter, at den demensramte borger kommer på plejehjem.
Filmene er hver på ca. 30 minutter.
Klik her hvis du vil se filmene
For at se filmen skal du trykke på ovenstående link, og derefter skal du indtaste
koden: demens2020
At være pårørende til et menneske med en demens sygdom kan medføre både fysiske og psykiske belastninger. Som pårørende opleves tit mange udfordringer, som hele tiden vil ændre sig, som sygdomsforløbet skrider frem. Derfor vil der løbende være behov for støtte og vejledning - både af ligestillede og af professionelle.
Deltagelse i en pårørendegruppe kan give anerkendelse af den svære situation, man står i som nærtstående til et menneske, der er ramt af demens. Den anerkendelse kan give mulighed for at komme til nye erkendelser og andre handlemuligheder. Pårørendegruppen er et frirum, hvor man kan tale om både gode og svære ting, også det der måske kan føles ”forbudt” at tale om. Deltagelse i pårørendegrupper kan mindske følelsen af ensomhed og give øget livskvalitet.
Pårørendegrupper er målrettet ægtefæller, børn og pårørende til mennesker med en demens sygdom, som bor på plejehjem eller i eget hjem. Der er 3 typer pårørendegrupper og gruppens størrelse er 7-10 deltagere:
Pårørendegruppe 1
Målrettet ægtefæller/pårørende til mennesker med en demens sygdom. Fortrinsvis hvor borgeren med demens er flyttet i plejebolig.
Mødes 1. mandag i måneden.
Pårørendegruppe 2
Målrettet ægtefæller/pårørende til mennesker med en demens sygdom, der bor i eget hjem.
Mødes 2. tirsdag i måneden.
Pårørendegruppe 3
Målrettet voksne børn til mennesker med en demens sygdom, som bor på plejecenter eller i eget hjem. Mødes 1. mandag i måneden.
Pårørendegruppe 4
Målrettet ægtefæller til yngre borgere med demens (under 65 år).
Mødes 2. tirsdag i måneden.
Der drøftes forskellige emner fra gang til gang alt efter, hvad der er brug for i forhold til f.eks. demenssygdommen, hverdagslivet, det at være pårørende, netværksdannelse og skabe relationer til ligestillede.
Pårørendegrupperne låner lokaler på Kompetencecenter for Demens, Nældebjerg Plejecenter, Rådhusholmen 8A, 2670 Greve.
Læs mere om pårørendegrupper nederst på siden.
Klik her for at kontakte demenskoordinatorerne for ydereligere information eller tilmelding
Sidst opdateret: 16. september 2022
Kontakt
Kompetencecenter for demens, Nældebjerg Plejecenter
Rådhusholmen 8
2670 Greve