Gå til hovedindhold

Sådan får du en almen bolig i Greve Kommune

For at få en almen bolig, skal du først og fremmest skrive dig op i et eller flere boligselskaber. Derudover kan du komme i betragtning til en almen bolig, hvis du har en bestemt livssituation eller lever op til nogle af de parametre for kommunal anvisning eller kriterier for fleksibel udlejning, som kommunen og boligselskaberne har aftalt. Det kan du læse om herunder og i de aftaler der er indgået mellem kommunen og boligselskaberne, som du kan finde længere nede på siden.

  • Tegnsprog

Indhold

    Familieboliger

    De almene familieboliger i kommunen udlejes enten efter anciennitet på ventelisten, fleksible kriterier eller ved kommunal boliganvisning. Det er forskelligt for de enkelte boligafdelinger, hvor mange boliger der udlejes efter venteliste, fleksible kriterier eller ved kommunal boliganvisning. Fordelingen heraf fremgår af organisationsaftalerne, som du kan finde længere nede på siden.

    Boligselskabet udlejer ledigblevne boliger til den person, som står øverst på ventelisten til den aktuelle type bolig.

    Boligselskabet udlejer ledigblevne boliger til den person, som opfylder de aftalte kriterier for fleksibel udlejning og herefter som står øverst på ventelisten.

    Nedenstående kriterier for fleksibel udlejning er aftalt mellem kommunen og boligselskaberne, som en del af rammeaftalen. I den enkelte organisationsaftale kan boligselskaberne fastsætte, hvilke kriterier de lægger særlig vægt på.

    1. Boligsøgende med bopæl i Greve Kommune, som har et ændret boligbehov
      1. Ved samlivsophør, hvor der er børn under 18 år.
      2. Unge som for første gang ønsker at flytte hjemmefra.
      3. Boligsøgende over 55 år, som i tide ønsker at flytte til en bolig, der er mere egnet som ramme om et liv som senior. 
    2. Udenbys og indenbys boligsøgende
      1. Familier hvor både kontraktindehaveren og dennes ægtefælle/samlever har fast tilknytning til arbejdsmarkedet.
      2. Unge, som enten bor i kommunen eller som har en tilknytning til Greve Kommune, som ønsker at flytte tættere på uddannelsesinstitution i Greve Kommune eller nærområdet eller tættere på arbejdsplads.

    Kriterierne er som udgangspunkt ligestillede, udlejning sker derfor ud fra hvem af de boligsøgende, der har længst anciennitet på boligselskabets venteliste. Derudover skal den boligsøgende og dennes eventuelle samlever/ægtefælle samlet set opfylde enten kriterium 1 eller 2. 

    Der kan i organisationsaftalen fastlægges en fordeling mellem de enkelte kriterier.

    Punkt 1

    • Ved skilsmisse/samlivsophør tilbydes bolig med henblik på, at forældrene har mulighed for at etablere en ny fast base for børnene så tæt på det vante nærmiljø som muligt. Den boligsøgende skal have været bosiddende i kommunen i egen bolig i minimum 1 år for at opfylde kriteriet.
    • Unge defineres som værende under 30 år.
    • Den boligsøgende og dennes eventuelle ægtefælle/samlever skal være fyldt 55 år, og enten opfylde kravet om fast beskæftigelse i mindst 25 timer om ugen eller være modtager af alderspension, efterløn, folkepension eller tjenestemandspension. Derudover skal den boligsøgende have boet i egen selvstændig bolig, og have et ønske om en mere egnet bolig.

    Punkt 2

    • Den boligsøgende og dennes eventuelle ægtefælle/samlever har gennem de seneste 3 måneder haft fast beskæftigelse i mindst 25 timer om ugen. Undtaget herfor er personer i flexjob.
    • Unge defineres som værende under 30 år. Den boligsøgende og dennes eventuelle ægtefælle/samlever har igennem de sidste 3 mdr. været i gang med en uddannelse. Hvis uddannelsen lige er påbegyndt, fremvises dokumentation for dette. Uddannelsen skal være SU-berettiget eller være godkendt med uddannelseskontrakt eller lærlingekontrakt. Derudover skal den unge have kortere transporttid eller afstand til en uddannelses institution i Greve eller i nærområdet. 

    Det er desuden en forudsætning at boligsøgende under punkt to har et stabilt flyttemønster. Årsagen til eventuelt hyppigt flyttemønster vurderes konkret. Hvis et hyppigt flyttemønster er forårsaget af flytninger som følge af ansættelser i særlige job betragtes forudsætningen som opfyldt.

     

    Kommunen anviser en mindre andel af de almene boliger efter en konkret og individuel vurdering af boligområdets behov og af den boligsøgendes behov. Vurderingen tager udgangspunkt i nogle parametre, som er politisk besluttet i Greve Byråd.

    Den kommunale anvisning af familieboliger har to spor:

    • Boligsocial anvisning
    • Boliganvisning til Askerød og Gersagerparken.

    Greve Kommunes boligsociale anvisning har til formål at løse påtrængende boligsociale opgaver i kommunen. Anvisning sker på baggrund af en konkret og individuel vurdering af den boligsøgendes behov og beboersammensætningen i det pågældende boligområde.

    Greve Kommune følger løbende udviklingen i beboersammensætningen i de almene boligområder i kommunen. Den boligsociale anvisning sker på baggrund af en konkret, individuel vurdering af:

    • den boligsøgendes behov
    • den udbudte boligs størrelse, pris og beliggenhed i forhold til tilgængelighed
    • boligområdets beboersammensætning hvad angår beboernes arbejdsmarkedstilknytning, uddannelsesniveau og gennemsnitsindkomst, samt andelen af beboere, som er dømt for overtrædelse efter straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

    Der skal nogle helt særlige omstændigheder til for, at kommunen kan hjælpe med en bolig. Kommunen foretager en konkret, individuel vurdering, før du kan blive skrevet op til en bolig via den boligsociale anvisning. I vurderingen lægges blandt andet vægt på følgende:

    • Om du har sociale problemer udover dit boligproblem. Der skal være tale om betydelige og påtrængende vanskeligheder, som følge af en pludseligt opstået og uforudsigelig hændelse.
    • Om du er aktivt boligsøgende. Som udgangspunkt gælder for alle, at man selv har ansvar for at løse sit boligproblem. Derfor skal du selv være aktivt boligsøgende, før du kan blive skrevet op til en bolig via kommunens boligsociale anvisning. Du skal kunne dokumentere, at du er aktivt boligsøgende. Fx ved, at du lader dig skrive op i et eller flere boligselskaber.
    • Om du har folkeregister adresse i Greve Kommune, og hvilken tilknytning du i øvrigt har til kommunen.

    Der vil ofte være lang ventetid, da der er tale om et begrænset antal boliger. Desuden sker fordelingen ud fra, hvor akut behovet er. Kommunen kan ikke garantere et boligtilbud.

    I anvisningen af boliger til Askerød og Gersagerparken lægges blandt andet vægt på din tilknytning til arbejdsmarkedet, om du har en ren straffeattest, dit uddannelsesniveau (Askerød), dit statsborgerskab (Askerød) og om du har en særlig tilknytning til Greve Kommune.

    Klik på linket nedenfor for at læse mere og skrive dig op til en bolig Askerød eller Gersagerparken.

    100% kommunal boliganvisning til Askerød og Gersagerparken 2023-2027

    Ungdomsboliger

    Boliganvisningen anviser ungdomsboliger i Greve Kommune. Nedenfor kan du læse mere om opskrivning til og anvisning af ungdomsboliger.

    Link til info om ungdomsboliger i Greve Kommune

    Ældreboliger

    Greve Kommune anviser alle de almene ældreboliger i Greve Kommune. Det sker gennem Center for Sundhed og Pleje. Nedenfor kan du læse mere om opskrivning til almene ældreboliger.

    Link til info om ældreboliger i Greve Kommune

    Sidst opdateret: 23. oktober 2024

    Kontakt

    Center for Politik, Organisation & Borgerbetjening

    Boliganvisning

    Borgerservice

    Rådhusholmen 10
    2670 Greve