Gå til hovedindhold

Bredt forlig bag et svært budget med store udfordringer

Fem partier har indgået forlig om et ansvarligt budget for 2023 og årene derefter.

Indhold

  Fra venstre mod højre Claus Dyremose (C), John Tommy Olsen (A), Marc Genning (V), Brigitte Klintskov Jerkel (C), Hans-Jørgen Kirstein (D), Bjarke Abel (A), Liselott Blixt og Pernille Beckmann (V).

  Torsdag aften indgik Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Liselott Blixt og Nye Borgerlige forlig om budgettet for Greve Kommune i 2023 og årene derefter.

  Budgettet er større end sidste år, men behovene er vokset endnu mere, og derfor har partierne måttet finde 50 millioner kroner ekstra i driften for at sikre midler til de stigende udgifter på tre store områder:

  •    Det stigende antal ældre.
  •    Det specialiserede voksen- og børneområde.
  •    Opfyldelse af aftalen om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

  Partierne understreger, at det har været alvorlige forhandlinger, men at de sammen står bag de ansvarlige og nødvendige valg for at sikre kommunens stabile drift.

  SF overvejer fortsat om partiet vil tilslutte sig budgetforliget og har betænkningstid til søndag.

  Borgmester Pernille Beckmann er glad for, at partierne står sammen om budgettet:

  "Vi er i en svær tid, hvor behovene vokser eksplosivt samtidig med, at pengene ikke rækker lige så langt, som de har gjort. I årets budgetforlig har fem ansvarlige partier sammen sikret, at Greve Kommune kommer godt igennem året, og jeg vil gerne bruge anledningen til at sige tak til kollegaerne, som har valgt at stå sammen til glæde for borgere i Greve Kommune", siger hun.

  Marc Genning, der er Venstres gruppeformand, fortæller, at processen har været god, men kompromiserne har været svære:

  "I år har landets kommuner skullet håndtere en svær udfordring, der har krævet, at alle har måttet træffe nogle svære beslutninger. I Greve har vi haft en udvidet proces, hvor hele byrådet har været inddraget ad flere omgange, og alle har haft en erkendelse af, at der ingen lette løsninger var at finde. Derfor er det glædeligt, at så mange partier alligevel samarbejder om den løsning, der sikrer bedst velfærd, inden for den ramme vi lokalt har indflydelse på", siger Marc Genning.

  Socialdemokratiets gruppeformand, John Tommy Olsen, understreger, at det har været svære forhandlinger:

  "Det har været en svær dag, hvor vores ansvar som folkevalgte er blevet sat på prøve. Vi har haft fokus på at få prioriteret børn, unge og voksne, der har brug for ekstra støtte. Vi havde gerne set flere investeringer på kernevelfærdsområderne og har kæmpet hårdt for at få budgettet til at hænge sammen på nænsom og ansvarlig vis", siger John Tommy Olsen.

  Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Brigitte Klintskov Jerkel, fremhæver, at det har været svære forhandlinger med de store økonomiske udfordringer, som Greve kommune stod overfor. 

  "For Det Konservative Folkeparti har det været vigtigt at tage ansvar for at få et budget til at hænge sammen og samtidig sikre en stabil økonomi i forhold til det stigende antal ældre og de stigende udgifter, som presser det specialiserede voksen- og børneområde. Det har ikke været nemt at skulle prioritere i opgaverne, men nødvendigt når Greve Kommunes økonomi er udfordret", siger Brigitte Klintskov Jerkel.

  Liselott Blixt, uden for parti, er utrolig ked af den besparelse, der er på kommunens kerneområder:
  "Specielt på ældreområdet finder jeg det svært. Men vi står desværre med store udfordringer, hvor vi skal finde hænder til de allersvageste, og det har betydet, at vi har måttet se på, hvordan vi bedst bruger vores personale", siger Liselott Blixt.

  Nye Borgerliges gruppeformand, Hans-Jørgen Kirstein, er tilfreds med at være en del af en bred budgetaftale:

  "Vi har været med til at tage ansvar i nogle vanskelige rammer og betingelser og prioriteringer. Nye Borgerlige havde dog gerne set, at der havde været plads til skattelettelser i budgettet, men det var rammerne desværre ikke til i år. Vi vil naturligvis fortsat have fokus på at sikre en veldrevet og effektiv kommune - også i de kommende år", siger Hans-Jørgen Kirstein.

  Læs mere om budgettet her

  Sidst opdateret: 12. januar 2023

  Kontakt

  Center for Politik, Organisation & Borgerbetjening

  Rådhusholmen 10
  2670 Greve

  Telefon: 43 97 97 97

  Send Digital Post (kræver MitID)