Gå til hovedindhold

Danmarks arealfordeling

Med roller skal klassen have spændende debatter om, hvordan vi i fremtiden bedst kan udnytte de danske arealer, med henblik på dilemmaer klimakrisen har bragt.

Indhold

    Praktisk information

    Dato: 24 april 2025

    Sted: På skolen, kræver et stort udeareal

    Antal pladser: 3 klasser

    Klassetrin: 6.-9. klasse

    Varighed: 3 timer

    Fag: Naturfagene

    Pris: Gratis

    Hvad er aktiviteten

    Mosede Klimapark åbner i 2028 og skal indeholde en lang række interaktive læringsforløb. Lige nu arbejder holdet bag parken på en ide om et forløb om fordelingen af de danske arealer med fokus på fremtidens klimaudfordringer. Men vi har brug for din klasse til at prøve ideen af.

    Hvis I melder jer, modtager I forløbet som et færdigt kit - som om I kom til Klimaparken. Forløbet vil indeholde nogle matematiske opgaver, i form af målestoksforhold, procentregning og arealberegning, hvor klassen skal kortlægge den nuværende arealfordeling. Ved hjælp af de udleverede materialer skal eleverne derefter, fx på skolens fodboldbane, opmåle og afmærke Danmarks nuværende arealforbrug.

    Til sidst er der opstillet en række dilemmaer, i forhold til den fremtidige arealfordeling, med relation til mange af de udfordringer vi ser med klimaet.

    Et eksempel på et sådant dilemma kunne være:

    Skal vi benytte vores marker til at opstille flere solceller og få mere grøn energi, eller skal vi bevare vores store fødevareproduktion?

    Hertil vil der være en masse baggrundsviden, fordele og ulemper. Dette leder op til en debat i klassen, hvor man med sine forskellige roller, som for eksempel landmand eller politiker, kan debattere, hvad der er bedst for vores samfund at gøre. Herefter kan eleverne ændre på den fysiske arealfordelingen udenfor, med de materialer de tidligere brugte til at kortlægge arealfordelingen.

    OBS!

    Det er et krav for at modtage forløbet at læreren er med til at evaluere dets potentiale som en kommende aktivitet i Mosede Klimapark.

    Hvordan er forløbet?

    Da Mosede Klimapark stadig er på tegnebrættet, skal forløbet afprøves hjemme på skolerne først. Når man deltager, modtager man i god tid en kasse med forløbet. Her vil der være udførlige beskrivelser, der guider dig som underviser sikkert gennem dagen.

    Udkast til program for dagen:

    • Introduktion (10 min)
    • Første opgave: Lav spilleplade og beregn areal (1 time)
    • Pause (10 min)
    • Anden opgave: Dilemmaer (1,5 time)
    • Afrunding (10 min)

    Hvordan er handlingen en løsning på problemet?

    Danmark har et samlet areal på 43.000 kvadratkilometer. Denne plads bruger vi på mange forskellige ting, for eksempel landbrug, skove, naturområder, byer og veje. På figuren herunder kan I se, hvordan arealet er fordelt i dag. Hele 59% af Danmarks areal bruges til landbrug, hvor det meste går til at dyrke foder til vores landbrugsdyr.

    Ved første øjekast kunne det måske se fornuftigt ud, at så meget land bruges på landbrug og natur, mens kun en mindre del går til byer og veje. Men hvis vi skal nå Danmarks klimamål, er vores arealanvendelse ikke optimal. Den måde, vi fordeler vores land på, har stor betydning for klimakrisen. Hvis vi vil i den rigtige retning, skal vi gentænke, hvordan vi bruger vores arealer.

    Tag for eksempel landbruget: Det er vigtigt, fordi vi har brug for mad, men produktionen – især med landbrugsdyr – udleder store mængder drivhusgasser som CO₂ og metan, der bidrager til den globale opvarmning.

    Opgaven går ud på, at have en god diskussion om, hvordan vi kan ændre de danske arealer. Her tages der udgangspunkt i forskellige dilemmaer, hvor der både skal tages højde for faktorer som klima, madproduktion, økonomi, energiforsyning og natur.

    Ved at have samtalen, får eleverne en forståelse for de problemer vi står overfor, og kan måske i fremtiden hjælp med at finde den gode løsning.

    Tilmeld dig aktiviteten

    Sidst opdateret: 31. marts 2025