Gå til hovedindhold

Status

Administrationen afrapporterer årligt til det politiske niveau, og det kan du læse mere om her.

Indhold

    Med klimahandlingsplanen har byrådet vedtaget 53 konkrete tiltag med handlinger, og administrationen skal følge fremdriften år for år og fremlægge den for byrådet. 

    Afrapporteringen består af flere dele

    Administrationen afleverer en gang årligt en samlet afrapportering på klimaarbejdet til byrådet.

    Der skal afrapporteres på kvalitativ fremdrift i form af hvorvidt de enkelte tiltag er igangsat, hvad status er og forventninger til det følgende års arbejde. Derudover skal der afrapporteres på de KPI'er der er sat for CO2, klimatilpasning og merværdierne. 

    Revidering af planen

    Klimahandlingsplanen hedder "roadmap 2023-2026", fordi den angiver de første konkrete skridt mod de ambitiøse delmål i 2025 og 2030.

    Når den nuværende Klimahandlingsplan 2050: Roadmap 2023-2026 udløber i 2026 skal der udarbejdes en ny. Det sker på baggrund af en evaluering af hvordan det er gået med implementeringen af den nuværende plan, udarbejdelsen af et nyt statusregnskab og derpå følger en politisk behandling, der afslutter med vedtagelsen af et nyt roadmap - næste gang det sker er i 2025/2026.

    Nedenfor finder du afrapporteringerne for 2023, 2024 og 2025:

    36 tiltag er allerede igangsat

    Da klimahandlingsplanen blev godkendt maj 2023 er der i 2023 alene fremlagt en afrapportering over igangsættelse af tiltagene. 

    Ud af planens 53 tiltag er 45 sat til at gå i gang i 2023, og de sidste otte er planlagt til 2024 eller senere. Ud af de 45 tiltag, der skulle i gang i år, er der på nuværende tidspunkt igangsat handlinger på 36 tiltag foruden et fra 2024, mens ni tiltag til start i 2023 endnu ikke er igangsat.

    Mange handlinger er kommet godt i gang

    Der fremlægges rapportering for de 53 tiltag med i alt 154 handlinger. For hver handling er der beskrevet en kortfattet status og forventning til det kommende år. 

    Gør man status op, ser billedet sådan ud: 

    • 3 er allerede udført og afsluttet
    • 43 er igang med at blive implementeret
    • 26 er ved at blive planlagt
    • 62 er endnu ikke igangsat
    • 1 er forsinket

    Der har været stor interesse for de afholdte arrangementer, fx 60 deltagere på klimahandledagen den 27. april 2023 og 40 deltagere til havevandringen den 16. august 2023. Tilslutningen til nyhedsbrevet er støt stigende, med ca. 400 tilmeldte borgere. Greve Kommune udsender det ca. en gang om måneden, og hver gang er det ca. 70 %, der åbner nyhedsbrevet, det er en stor succes. Herudover har syv forskellige foreninger indstillet til den grønne fællesskabspris. Vinderen blev afgjort ved en afstemning på Facebook og fik overrakt 5.000 kr. på Frivillig Fredag den 29. september 2023. Alle indstillinger indeholdt gode eksempler på grønne tiltag, som vil være til inspiration for forenings- og fritidslivet.      

    Der er meget af gøre i året, der kommer

    Frem mod næste fremdriftsrapportering er det forventningen, at alle tiltag er igangsat.

    Særligt for eksempel indsatsområde 4, mobilitet, som kræver fokus, da privatbilismen er støt stigende, hvormed den CO2-reducerende effekt neutraliseres af at overgangen til elbiler går hurtigt. Administrationen har ansøgt om deltagelse i et Gate21-projekt om mobilitetsknudepunkter og afventer svar. Det er forventningen, at projektet vil kunne sikre mere CO2-reducerende transport til et af kommunens industriområder. Derudover er kommunens muligheder at arbejde med fokus på trafiksikkerhed for at øge cyklisme, fremme samkørsel og opsætning af ladestandere, der både kræver anlægsinvesteringer og adfærdsændringer. 

    Af andre tiltag kan nævnes tiltag om energireduktioner. Idet omlægning til fjernvarme og varmepumper i varmeforsyningen ikke kan stå alene, da det samtidigt er nødvendigt at omlægge fra naturgas, olie og på sigt biomasse i fjernvarmeforsyningen, foruden at have tilstrækkeligt med vedvarende energianlæg til at dække den øgede elektrificering til varmepumper, elkedler og elbiler mm. Helt centralt er det derfor, at fastholde de gode vaner med energisparetiltag fra sidste vinter og ikke at skrue op for varmen, selv om man skifter til fjernvarme eller huset renoveres.

    Om et år vil den første evaluering af implementeringen blive forelagt med angivelse af, hvordan det går med implementeringen af handlingerne, foruden opfølgning på de indikatorer, der er fastsat på CO2, klimatilpasning og merværdier.

    Kommunen som organisation har også vind i sejlene

    I klimaarbejdet for kommunen som geografi indgår også, at kommunen som virksomhed selv arbejdede med fx energireduktioner i egne bygninger. Arbejdet vil det kommende år fortsætte med omlægning til LED belysning, forsat reduktion af energiforbrug, omlægning til fjernvarme, varmegenindvinding, elladestanderopsætning, ejendomsstrategi og bæredygtighed i den nye daginstitution, foruden arbejder med måltal/nøgletal for energiforbruget på de kommunale m², reduktion af vareforbrug og med mere klimavenlige vareindkøb og tjenesteydelser.

    Læs mere i referatet af byrådets behandling af sagen

    Hvis du klikker på linket ledes du hen til referatet af byrådets behandling, hvor fremdriftsoversigten var bilag til sagen. Du skal klikke på punkt 25 på dagsordenen 6. november 2023:

    Punkt 25 på byrådets dagsorden 6. november 2023

    Sidst opdateret: 16. november 2023