Gå til hovedindhold

Tværkommunalt samarbejde

Greve Kommune indgår i et bredt samarbejde om klimaarbejdet til gavn for alle.

  • Læs op

Indhold

    Historisk tværkommunalt samarbejde, anno 2023

    I september 2020 beslutte byrådet, at Greve Kommune skulle indtræde i et landsdækkende klimasamarbejde. Samarbejdet hed frem til april 2023 "DK2020 - klimahandlingsplaner for hele Danmark".

    Med DK2020 blev der skabt en historisk stor mobilisering af de danske kommuner indenfor klimadagsordenen. Med 97 ud af 98 kommuner er Danmark hermed det land i verden, hvor absolut flest lokale myndigheder tager Parisaftalens ambitioner til sig og lander dem i de lokale myndigheder. Klimahandlingsplanerne følger C40's internationale standard – Climate Action Planning Framework. Planen skal vise, hvordan kommunen bliver klimaneutral senest i 2050 og hvordan den vil tilpasse sig de klimaforandringer, der kommer til at ramme den.

    Kommunerne forpligtede sig frivilligt

    Deltagelsen i DK2020 er frivillig, hvilket understreger den udbredte erkendelse i kommunerne af, at der er behov for klimahandling. Derfor ligger der også et vigtigt signal i, at alle borgmestre har skrevet under på deltagelsen i DK2020 - men der ligger også en historisk evne til tværkommunalt samarbejde og videndeling. 

    Læs om den politiske tilslutning i Greve Kommune her.

    Projektet var finansieret af Realdania, Kommunernes Landsforening og de fem regioner. CONCITO var projektsekretariat og, sammen med C40, videnspartner. 

    Du kan læse mere om DK2020 på Realdanias hjemmeside.

    Nu hvor landets kommuner har politisk vedtagne klimahandlingsplaner er DK2020-projektet afsluttet og overgået til et implementeringssamarbejde, kaldet "Klimaalliancen", med deltagelse af samtlige 98 kommuner.

    Hvad er Klimaalliancen?

    • Den nye klimaalliance er en femårig partnerskabsaftale mellem Kommunernes Landsforening, Realdania og de fem regioner.

    • Den udspringer af DK2020-partnerskabet fra 2019, hvor Kommunernes Landsforening, Realdania og regionerne gik sammen for at arbejde hen mod Parisaftalens mål om klimaneutralitet inden 2050.

    • Klimaalliancen betyder, at kommunerne kan få økonomisk hjælp og viden til den grønne omstilling fra blandt andre Realdania og den grønne tænketank CONCITO.

    • Lige nu er 97 kommuner med i samarbejdet, på nær Glostrup, der i sin tid sagde nej til DK2020-partnerskabet.

    Du kan læse mere om Klimaalliancen i pressemeddelelsen på Realdanias hjemmeside.

    Statslige og regionalpolitiske og regulatoriske rammer for det kommunale klimaarbejde

    Greve Kommune vurderede de politiske og regulatoriske rammer for det lokale klimaarbejde på tidspunktet for udarbejdelsen af klimahandlingsplanen, det dokument finder du her:

    Internationale, nationale og regionale rammer for det lokale klimaarbejde i Greve Kommune

    Tidligere års samarbejde

    Greve Kommune indgik en Kurveknækker-aftale med det tidligere Elsparefonden (nu Go' Energi), som forpligtede kommunen til at reducere elforbruget i kommunens bygninger med 2 % om året i perioden 2009-2012 i forhold til 2008. 

    Danmarks Naturfredningsforening (DN) havde frem til april 2021 et konceptet, der blev kaldt Klimakommune. 

    Greve Kommune indgik en Klimakommune-aftale med DN, som forpligtede kommunen til at reducere CO2-udledningen fra kommunen som geografisk område med 2 % om året i perioden 2009-2020.

    Greve Kommune har årligt udarbejdet CO2-opgørelser til dokumentation for efterlevelse af aftalen. Fra og med 2011 kaldet Grønt Regnskab. Sammen med opgørelsen skulle kommunen indsende en plan for, hvordan CO2-udledningen planlægges nedsat. Den gamle klimaplanen fungerede i en årrække som plan for, hvordan klimakommuneaftalen ville blive overholdt.

    Fra og med april 2021 overdrog DN stafetten til DK2020.

    Det kan du læse om her: Klimakommune (eksternt link)

    Greve Byråd besluttede den 29. september 2009, at Greve Kommune skulle tiltræde Den Europæiske Borgmesterpagt om klima, også kaldet Borgmesterpagten. Greve Kommune tiltrådte aftalen i fællesskab med de fleste andre kommuner i Region Sjælland.

    Aftalen forpligtede kommunerne - herunder Greve Kommune - til at gå længere, end EU's og Danmarks målsætninger i forvejen forpligter kommunerne til, da det handlede om at reducere CO2-udledningen fra kommunen som geografisk område med mere end 20 % inden udgangen af 2020. Med formuleringen "kommunen som geografisk område" menes, at aftalen omfattede CO2-udledning fra såvel kommunale bygninger som borgere og erhverv.

    Greve Byråd vedtog i 2010 Klimaplan 2010-2020, som angav, hvordan målsætningen skulle omsættes til initiativer på klimaområdet. De tidligere regnskab og indsatser fremgår af Klimaplan 2010-2020 og Strategisk energiplan 2011-2020 som blev udformet som en værktøjskasse med forskellige indsatsområder, som kommunen kunne udføre for at nå klimamålet om at mindske CO2 udslippet med 20% i 2020. Klimaplan 2010-2020 foreligger i en 4. udgave, udgivet i 2014. Ændringerne fra 1. til 2. 3. og 4. udgave bestod i at ajourføre beskrivelserne af Greve Kommunes eksisterende tiltag og planer, så klimaplanen hele tiden viste, hvor langt Greve Kommune var nået. Planen er ikke siden blevet opdateret, idet klimaarbejdet blev nedprioriteret.

    Klimaplan 2010-2020 (pdf)

    Strategisk Energiplan 2011-2020 (pdf)

    Den nye klimahandlingsplan erstatter de to ovenstående planer.

    Sidst opdateret: 16. november 2023