Lav en tøjbyttebørs
Modeindustrien er en af de helt store klimasyndere. For at minimere mængden af nyt tøj kan man lave en tøjbyttebørs. Her kan man tage gammelt tøj med og få noget andet tøj med hjem. Dette er både godt for pengepungen og for CO2-regnskabet.
Praktisk information
Klassetrin: 1.-9. klasse
Varighed: To uger op til Skolernes Klimahandledag
Beliggenhed: På skolen
Fag: Alle er mulige
Aktiviteten
På Skolernes Klimahandledag kan I på jeres skole arrangere en kæmpe tøjbyttebørs for alle klasser. Det er ikke svært, men det kræver lidt fodarbejde; til gengæld kan både optakten og selve byttebørsen være sjov og skabe liv og fællesskab på skolen.
Dette handlingsforslag er skrevet på baggrund af en tøjbyttebørs på handelsskolen ZBC. De indsamlede 3.000 stykker tøj, fik byttet en masse og sendt kilovis videre til donation og genanvendelse. Nedenfor er der billeder fra deres arrangement.
Lav en konkurrence!
Den første uge gælder det for hver klasse om at samle så meget tøj ind til byttebørsen som muligt.
Det gælder om at være den klasse, der får indsamlet flest kilo eller stykker tøj.
Den bedste klasse kan vinde noget; i Vordingborg var det en middag. Eventuelt kan I kontakte lokale virksomheder, måske de vil sponsorere en præmie?
Nu skal eleverne sortere tøjet. Det kan godt være et stort arbejde, så husk at sætte tid af til det.
Det kan både sorteres i type og størrelse. Det kan også være, der er noget, som skal frasorteres pga. Huller (dette kan eventuelt gemmes til projekt i håndværk og design).
Derefter skal det gøres præsentabelt og klar til at blive lagt frem eller hængt op.
På selve Skolernes Klimahandledag åbner byttebørsen, og elever – og lærere – kan kvit og frit hente tøj.
Der skal måske afsættes bemanding i form af elever, der kan holde øje med børsen og hjælpe med at finde tøj.
Måske skal den også være åben for forældre?
Det kan også være, det er en god idé at lade den vare mere end en dag, hvis I har fået rigtig meget tøj.
I kommer til at have tøj i overskud, så det er vigtigt at have en aftale med nogen, I kan donere det overskydende tøj til. Hvis der er meget tøj, som er i for dårlig stand til at kunne genbruges, er der flere virksomheder, som lever af at genanvende tekstiler. En anden god idé er også at tage til den lokale genbrugsbutik, som for eksempel Røde Kors.
Hvordan bidrager handlingen til at løse problemet?
Vores tøjforbrug er langtfra bæredygtigt. Produktion af tekstiler udgør en væsentlig del af den globale CO2-udledning, og både forretningsmodeller og produktion fokuserer for meget på volumen og lav pris i forhold til lang levetid, kvalitet, genbrug og efterfølgende genanvendelse.
Disse idéer om meget tøj og nyt tøj er også blevet en del af vores kultur og vores normer, hvilket gør det svært at ændre. Modebranchen lokker os til at købe nyt tøj hver sæson, og vores gamle tøj ender med at ligge bagerst i skabet.
Ved at lade eleverne lave en tøjbyttebørs er de både med til at give deres eget tøj længere levetid, undgå nye tøjkøb og – måske – ændre måden, de ser på vores tøjforbrug på.