Vejledning til foreninger i klima og bæredygtighed
Her kan foreninger i Greve Kommune finde en vejledning samt links og gode råd til, hvordan man kan arbejde med klima i foreningslivet.
Foreninger og fællesskaber spiller en stor rolle i omstillingen til en klimavenlig hverdag.
Foreninger og fællesskaber kan både skabe konkrete reduktioner på de områder, hvor vi i Greve Kommune har store udledninger: energi, transport, madvarer og køb af ting og sager. Men endnu vigtigere er deres evner til at sætte nye normer i de kredse vi færdes i.
Greve Kommune har lavet en foreningsvejledning/tjekliste, så du/I som forening/fællesskab nemt kan tage en dialog om, hvad I allerede er gode til, eller hvad I kunne tage fat på i den almindelige planlægning af jeres drift og aktiviteter.
Henvisninger til paraplyorganisationers materiale mm.
DGI har lavet en guide, der skal gøre det let og håndgribeligt at skabe mere bæredygtige foreninger og events. Guiden er bygget op flere indsatsområder. Fem af dem er nævnt herunder. Under hvert tema er der mange eksempler på bæredygtige tiltag.
Dansk foreningsidræts klimaaftryk er også blevet undersøgt.
På baggrund af denne kortlægning har DIF udviklet konkrete guidelines til, hvordan danske idrætsforeninger kan blive mere grønne.
Nogle af anbefalingerne er energioptimering af foreningsfaciliteter, mere samkørsel til kampe og stævner, øget fokus på mad med lavt klimaaftryk og indkøb af bæredygtige materialer.
Nordea-fonden har lavet en miniguide til bæredygtighed, hvor de inspirerer til konkrete handlinger, der fremmer sammenhængskraft, mangfoldighed og bæredygtighed i projekter. Guidens fokus er de tre områder:
- fællesskaber
- materiale og ressourcer
- lokal sammenhængskraft
Danmarks Idrætsforbund har lavet en guide til bæredygtige idrætsevents. Guiden indeholder gode råd, idéer og konkrete cases om alt fra transport og udsmykning til energiforsyning og samarbejdsaftaler.
Køb en elmåler i byggemarkedet for få hundrede kroner og få inspiration til, hvor jeres forening og idrætshal kan sænke udgifterne på el og varme. På den måde kan gode klimaindsatser også mærkes på jeres regnskab.
Nedsæt forbruget her og spar penge
- Tøm og sluk køleskabe og frysere mv. i ferieperioder, hvor jeres foreningsaktiviteter er lukkede
- Sluk på kontakten for alle apparater, så de ikke bruger standby strøm. Læs mere om stand by strøm og se eksempler.
- Flyt forbrug af strøm til døgnets billigere timer (hvis jeres energiaftale har variable priser). Find de billigste strømtimer.
- Skift gamle energi slugende el apparater ud
- Skift til LED pærer
- Ved vask af spillertøj: sænk temperaturen, fyld maskinen, vask i de billige timer
- Tør vasketøjet på den billigste måde Læs mere om økonomisk tørring af tøj på denne side.
- Opfordre jeres medlemmer til at spare på vandet med kortere bade
- Skru ned for varmen. Måske er det tilrådeligt at slukke helt for varmen i sommerperioden
- Indstil termostater på radiatorer ens i alle rum og hold døre lukkede til rum, der har lavere temperatur
- Tjek temperatur i varmtvandsbeholder. Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er i følge Energistyrelsen 55 ºC. Så er vandet ca. 50 °C, når det kommer ud af hanerne. Læs hvordan du tjekker temperaturen.
- Vurder alder og kvalitet af jeres varmtvandsbeholder
- Overvej at skifte el leverandør. Find priser på el.
Find flere tip til at minimere forbrug på el og varme
På Energistyrelsens side sparenergi.dk finder du flere gode ideer til at spare penge på forbruget.
Hos de fleste energi leverandører kan I se time for time, hvordan jeres forbrug er. Måske det kan give jer et billede af, hvor I kan spare.
Det at transportere sig har mange direkte positive afledte effekter udover reduktion af klimapåvirkningen.
Det kan derfor på flere områder gøre noget godt for jeres medlemmer i foreningen, læs mere her:
De fleste er vokset op med kostpyramiden, men den er blevet opdateret, senest i 2021, og de 7 kostråd indeholder både gamle kendinge og nye.
Fx. hedder det stadig "6 om dagen", dvs. spis 6 stk. grønt og frugt, ca. omsat til 300 gr. grøntsager og 300 gr. frugt.
Men hvad færre er klar over, så er rådet om kød præciseret til 350 gr. kød om ugen. Danskerne spiser i gennemsnit 1 kg. kød om ugen, så her er meget at hente ved at skære portionsstørrelsen ned og/eller erstatte med andet. Fx kan man i spaghetti med kødsovs og lasagne erstatte halvdelen af det hakkede oksekød med røde linser uden det ændrer nævneværdig smag og tekstur.
Læs mere på hjemmesiden for De officielle Kostråd - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)