Gå til hovedindhold

Hvad er en borgersamling?

I en borgersamling arbejder et statistisk repræsentativt udsnit af borgerne med at besvare et komplekst spørgsmål. På baggrund af en fælles samtale om værdier, temaer og mulige løsninger kommer gruppen af borgere med anbefalinger til politikerne.  Inddragelsesmetoden kaldes "deliberativt demokrati" og baseres på OECDs principper. Metoden er udbredt i andre lande i verden, men er først de senere år begyndt at udfolde sig i Danmark.

Kort om omdrejningspunktet for klimaborgersamlingen i Greve Kommune

Fokus for borgersamlingen var at bidrage med input til udarbejdelsen af den ambitiøse klimahandlingsplan og dermed konkretisere mulige tiltag, handlinger og samarbejder, der reducerer CO2-udledningen kraftigt.

Klimaborgersamlingen var afgrænset fra at drøfte klimatilpasning både for at indsnævre det i forvejen store område og fordi det er et område kommunen allerede i mange år har arbejdet med, og der derfor ikke i samme grad var behov for at starte en samtale fra bunden.

Om borgersamlingen

I borgersamlingen arbejder 36 repræsentativt udvalgte borgere med en række temaer og mulige løsninger på et komplekst spørgsmål. Borgerne mødes et antal gange, hvor de på baggrund af faglig viden arbejder i grupper. Det overordnede mål er at udarbejde konkrete anbefalinger til politikerne. 

Læs mere om borgersamlinger her

Byrådet gav de repræsentativt udvalgte borgere mulighed for at blive en del af en Klimaborgersamling. Klimaborgersamlingens opgave var at komme med konkrete anbefalinger til, hvordan vi nedbryder målet om at reducere vores påvirkning af klimaet til helt konkrete lokale handlinger i samspil med borgere, virksomheder og foreninger.

Byrådet satte både penge og ressourcer af til at anbefalingerne kunne blive indarbejdet i den ambitiøse klimahandlingsplan, som kommunen skulle vedtage inden sommer 2023, og det viste sig at nogle af anbefalingerne blev til virkelighed allerede inden, nemlig i løbet af 2022.

Klimaborgersamlingen løb over tre hverdagsaftener, to lørdage og søndage og en eftermiddag fra januar 2022 til april 2022. 

Demokratirådgiverne fra WE DO DEMOCRACY drev Klimaborgersamlingen og sikrede en uvildig og transparent proces, for en borgersamlingen er borgernes rum.

Undervejs i forløbet blev deltagerne klædt på med viden fra eksperter og kunne bede om ekspertindlæg, så de kunne drøfte forskellige hensyn og perspektiver med hinanden.

Alle borgere over 16 år blev d. 28. oktober 2021 inviteret via Digital Post til at deltage. Man tilmeldte sig via et link i invitationen inden d. 14. november, og ud af de tilmeldte blev der ved lodtrækning udtrukket 36 borgere.

Lodtrækningen i en borgersamling skal ske på en måde, så de udtrukne deltagere repræsenterer borgerne i området, i dette tilfælde Greve Kommune, med samme fordeling på en række kriterier, der er relevante for problemstillingen. I Greve Kommune blev det besluttet at kriterierne var alder, køn, uddannelse og geografi, således at borgersalingen endte med at være en "bouillionterning" af Greve Kommunes borgere.

Efterfølgende blev de udtrukne kontaktet personligt af kommunens klimakoordinator for at få bekræftet at borgeren stadig kunne deltage de fastsatte datoer, om der var særlige hensyn, arrangørerne skulle tage i forhold til hørelse, mad mm.

Byrådet valgte, at Klimaborgersamlingen i Greve skulle arbejde med følgende:

Udfordringen

Vi skal opnå klimaneutralitet for kommunen som geografisk område inden 2050. Det er en stor opgave, som kun kan løftes i samarbejde mellem bl.a. kommune, borgere og erhvervsliv.

Kerneopgaven

Byrådet har brug for din hjælp til at forestille os en fremtid i Greve Kommune, hvor vi sammen omstiller til en CO2-neutral og grøn hverdag.

Arbejdsspørgsmålene

  • Hvordan kan vi hjælpe hinanden på tværs af vores kommune, lokale civilsamfund og erhvervsliv i arbejdet med at omsætte målet om CO2-neutralitet til konkrete handlinger i hverdagslivet i Greve Kommune?
  • Hvilke forbrugsområder kan vi med fordel arbejde med og hvordan

Klimaborgersamlingen fik til opgave at prioritere og udpege indsatser inden for de forskellige sektorer som det er særligt relevant at arbejde med i Greve Kommune. 

Derudover var det Klimaborgersamlingens opgave at komme med anbefalinger til, hvordan man rundt om i kommunen kan udføre CO2-reducerende tiltag, og hvordan man i samarbejde kan opnå klimamålene i praksis og oversætte dem til lokale initiativer, blandt borgerne, i foreninger, virksomheder, skoler og i det hele taget i vores lokalsamfund her i Greve Kommune. 

Formålet med at arbejde med spørgsmål som disse ved hjælp af en borgersamling er at forankre arbejdet med komplekse og globale udfordringer lokalt og samtidig sikre, at det sker med udgangspunkt i et stærkt borgerperspektiv.

Borgersamling i Københavns Kommune

Hvad skal vi bruge vores gader til, hvis der er færre biler i middelalderbyen? Den beslutning har 36 borgere i Københavns Kommune fået indflydelse på!

Læs mere om Københavns Kommunes borgersamling

Borgersamling i Albertslund Kommune

Albertslund står foran en udvikling af byen som skaber mulighed for op mod 10.000 nye borgere over de næste 10 år. Borgersamlingen skal hjælpe kommunalbestyrelsen i Albertslund med at forestille sig, hvordan et fremtidigt Albertslund skal se ud – hvad skal der til for at bevare og skabe nye stærke fællesskaber?

Læs om borgersamling i Albertslund Kommune her

Borgersamling i Rudersdal Kommune

Kommunalbestyrelsen gav 37 repræsentativt udvalgte borgere mulighed for at blive en del af en borgersamling. Borgersamlingens opgave var at komme med konkrete anbefalinger til, hvordan vi omsætter FN’s verdensmål til lokal handling i samspil med borgere, virksomheder og foreninger.

Hør Rune fra København fortælle om sin oplevelse som deltager i en borgersamling.

Sidst opdateret: 22. november 2023

Kontakt

Center for Teknik & Miljø

Rådhusholmen 10
2670 Greve

Telefon: 43 97 97 97