Gå til hovedindhold

Der går ikke 100 år før næste 100-årshændelse

Greve Kommune blev ramt af en historisk stormflod i oktober, hvilket bl.a. har eroderet klitternes naturlige kystbeskyttelse. Klimaforandringer gør, at vi skal forberede os på fleres af den slags hændelser

Billede af stormfloden ved kysten langs Greve Kommune
  • Læs op

Indhold

    Stormfloden i oktober viste os det klima, vi skal vænne os til at leve i her i kommunen, og den krisebevidsthed, vi skal kunne mønstre. Skaderne var begrænsede denne gang, men havde stormfloden været bare 15-25 cm højere - som det torsdag blev varslet - havde ødelæggelserne været langt mere udbredte. Det understreger, hvor vigtig det er, at vi når vores klimamål. Jo mindre temperaturen stiger, jo lettere blive det gode liv i Grev Kommune.

    100-årshændelser bliver til 10-årshændelser

    Fredag d. 20. oktober ramte en historisk stormflod Greve Kommune. Vandstanden i havet langs kommunens kyst nåede en højde på 1,60 til 1,70 m over den normale vandstand, og stormen var dermed en 100-årshændelse.

    Klimaforandringerne gør, at stormfloder kommer til at blive voldsommere og hyppigere i fremtiden - for eksempel er det ikke længere siden end januar 2017, at der sidst var en stormflod i kommunen. Vores udledning af drivhusgasser har den virkning, fordi de opvarmer atmosfæren, hvilket gør stormene voldsommere og får havene til at stige. Det afspejler sig i kommunens risikostyringsplan, som for eksempel baserer sig på, at havet langs kommunen allerede er steget med 33 cm om 50 år.

    Når vandet stiger, øger det i øvrigt hurtigt hyppigheden af det, der før ville være 100-årshændelser. Det illustrerer grafen nedenfor. Den viser, at en 100-årshændelse for København i dag (som er 150 cm over normal vandstand) bliver til en 10-årshændelse, når havet blot er steget med 27 cm. Det samme princip gør sig gældende i Greve.

    Graf der viser at hyppigheden af det, der nu er en 100-årshændelse, falder hurtigt når vandstanden stiger

    Kilde: DMI "Havstigning og stormfloder"

    Klitternes fald

    Selvom stormfloden "blot" endte med at være på 160-170 cm., så efterlader den en forandret kyst i Greve, da stormflodens bølger har fjernet de klitter, der bidrog til naturlig tilbageholdelse af bølgerne. Samtidigt øger de forsvundne klitter nu sårbarheden i tilfælde af en ny stormflod - selv en, der er mindre end den i oktober.

    Flere grundejere langs stranden har bedt om lov til at genopbygge de kystbeskyttelsesanlæg, som de har bygget, og Kystdirektoratet vurderer at man umiddelbart har ret til at genopbygge dem til den oprindelige stand. 

    Du kan læse mere om genopbygning af kystbeskyttelsesanlæg i Greve Kommune her.

    Du kan dykke ned i klimaforandringerne i Greve Kommune på DMI's Klimatlas og læse om Risikostyringsplanen på kommunens hjemmeside.

     

    Sidst opdateret: 5. december 2023

    Dokumenter

    Kontakt