Et grønt skridt for hårde hvidevarer
Greve Kommune har ny aftale om reparation af hårde hvidevarer, i stedet for at købe nye hver gang. Dette i samarbejde med SAI, der kører med en ny bæredygtig forretningsmodel, hvor de bytter og reparerer hårde hvidevarer.
Mens klimamålene mange steder kræver samarbejde på kryds og tværs, er der også mange steder, hvor kommunen kan gøre noget selv.
Et af de steder som ofte bliver nævnt, og som klimaborgersamlingen pegede på, er det som kaldes "den offentlige indkøbsmuskel". Hvert år bruger det offentlige nemlig omkring 400 milliarder kr. på indkøb. Alle de penge kan blive en motor for grøn innovation i erhvervslivet, hvis de i højere grad kommer med grønne krav.
I april gjorde Greve Kommune præcis det. Kommunens aftale på hårde hvidevarer - noget Greve Kommune hidtil har brugt omkring 240.000 kr. på om året - skulle fornyes. Leverandøren på den nye aftale blev den lokale virksomhed SAI, som tilbyder en nytænkende og klimavenlig forretningsmodel, der fokuserer på levetidsforlængelse frem for nykøb.
SAI er ejet og drevet af ægteparret Niels og Helen Kehler. Helen Kehler fortæller, at det var billederne af sidste sommers hedebølge i Spanien, der fik dem på grønnere tanker i forhold til deres virksomhed.
Ifølge Helen var den gennemsnitlige levetid for hvidevarer i 90'erne 10-12 år, mens den i dag er 6-8 år, hvilket betyder, at der importeres rigtig mange hvidevarer til Danmark - ca. en million kogeplader, køleskabe, opvaskemaskiner mm. om året.
Det fik ægteparret til at eksperimentere med en forretningsmodel baseret på reparation og SWAP, som de håber kan få produkternes levetid op på 90'ernes niveau.
Helt konkret betyder aftalen, at hvis et plejehjems ovn går i stykker, så kommer SAI ud og reparerer den på stedet eller udskifter den med en anden af kommunens ovne fra deres SWAP-lager af produkter, som de allerede har repareret.
Det betyder, at plejehjemmet får en ovn, der virker, samme dag, og at SAI får god tid til at reparere den ovn, der er i stykker. Men det betyder også, at vi, Greve Kommune, forhåbentlig kan levetidsforlænge mange af vores hårde hvidevarer, samtidig med at vi måske kan spare nogle penge, da vi i højere grad skal betale for reparationer end for nye varer.
Og det fungerer. Helen fortæller, at de allerede har udskiftet tre hårde hvidevarer og har syv stående klar på SWAP-lageret.