Gå til hovedindhold

Greve Gymnasium: Rejs federe, flyv mindre

Fra nu skal Greve gymnasiums studieture som udgangspunkt foregå i bus og tog. Vi har i samarbejde med dem fortalt om de positive erfaringer og lavet en guide

Indhold

    Når de nye 2. g'er på Greve Gymnasium skal afsted på den obligatoriske studietur, er de den første årgang, der som udgangspunkt skal tage bus og tog. Den beslutning har gymnasiet truffet efter lang tids inddragelse og debat om den bedste måde at reducere flyrejserne på.

    Og beslutningen træder i kraft på et aktuelt tidspunkt. På den ene side flyver vi lige nu rekord meget, i Kastrup Lufthavn slog de fx i juli passagerrekorden for en enkelt dag – seks gange. På den anden side oplever mange af de destinationer, vi flyver til, ekstrem varme, hedebølger og skovbrand, pga. ændringer i klimaet, som flyturene er med til at forstærke.

    Svarede til tonsvis af oksekød

    Beslutningen startede med et ønske om at handle på det, man mener, når det kommer til klima. Og ifølge rektor Mette Trangbæk sprang studieturenes udledning i øjnene, da de allerede var langt med de traditionelle håndtag, et gymnasium kan skrue på.

    ”Hvert år sendte vi 12 klasser med cirka 25 elever afsted på studieture, de allerfleste med fly og til steder som Rom, Firenze, Barcelona eller lignende. Det har et stort klimaaftryk. Jeg tror vi regnede det om til 7.100 kg oksekød. Det var alligevel en del”

    Et loft på 12 timers transport

    I fællesskab er lærerne, eleverne og ledelsen kommet frem til en model, hvor alle rejser skal foretages i bus eller tog på nær klasser med engelsk som studieretningsfag, som stadig må flyve til England, og klasser som har særlige samarbejder med skoler rundt om i verden. For at sætte nogle fælles rammer, og beskytte lærerne, blev det også besluttet at sætte et loft på rejsetiden på maks. 12 timer.

    Oversigt over bus og tog i 12 timer

    Ovenfor kan du se gymnasiets kort over, hvor man kan komme hen på 12 timer.

    Kortspil, samtaler og landskab

    Beslutningen er ikke gået ubemærket hen. Både elever og lærere er kommet med indvendinger. De fleste handlede om, at flyet er hurtigere, nemmere og ofte endda billigere. Samtidig blev destinationerne, der krævede fly, opfattet som ”bedre” og mere eksotiske. 

    Portræt af Victoria og Rukaja

     

    To af de elever, der har været afsted på en bæredygtig studietur er Rukaja Faur og Victoria Christensen. De tog som en del af elevrådet toget til Amsterdam for at prøve de nye regler af, og de er ikke nervøse for kvaliteten af studieturene.

    Ifølge dem var det en fed oplevelse. De fortæller, at de følte, at rejsen startede idet de trådte ind i toget, i stedet for når man træder ind på hotellet efter en lang tur med transithaller, check-ins og trange flysæder. Timerne i toget var mange, men de var både en mulighed for at lære et væld af kortspil, føre dybe samtaler og virkelig mærke landskabet. Og så gav det bare en bedre samvittighed. 

    Negative over for bus og tog - inden de tager afsted

    Præcis samme erfaring har Stefan Bruse thor Straten fra Grønne Studieture, et projekt under tænketanken CONCITO, gjort sig efter at have arbejdet med en lang række gymnasiers studieture. ”Eleverne er på forhånd negativt stemt i forhold til at skulle tage bus eller tog – inden de tager afsted. Men det, vi ser, er, at når de kommer tilbage, så ser de ikke længere negativt på rejseformen. Tværtimod har det været en mulighed for fællesskab og sammenhold,” siger han.

    Får du også lyst til at gøre rejsen til en del af din næste ferie? Efter klimaborgersamlingens ønske vil vi gerne sprede historien om gymnasiet som inspiration for andre i Greve Kommune. Derfor har vi lavet en guide!

    Vi har gjort os umage, så vi håber, du vil gå ind og se den, dele den med venner og bekendte og måske give lidt feedback på, hvordan sådan en side ville kunne inspirere i kommunen?

     

     

    Sidst opdateret: 19. september 2024