Gymnasielever: Dagbog fra Namibia
12 elever har været på besøg i Namibia for at se klimaforandringerne på den anden side af kloden. Eleverne skriver her om deres oplevelse.

I februar måned var 12 elever og to lærere fra Greve Gymnasium på besøg i Namibia, hvor de boede hos namibiske elever, og så hvordan klimaforandringerne påvirker mennesker på den anden siden af kloden i en tur støttet af GLOBUS-puljen.
Vores nyhedsbrev handler normalt om, hvordan klimaforandringerne folder sig ud i Greve Kommune, og hvad vi kan gøre. Men Greve Kommune er ikke en ø, og over hele verden er der mennesker, der lige nu kigger ud ad vinduet og konstaterer, at sådan plejede vejret ikke at være. Derfor giver vi nu gymnasieleverne ordet, så de kan give en grevebaseret førstehåndsberetning om, hvordan det skift ser ud i den anden ende af verden, og hvad det gjorde ved dem at se det:
1. Ørkenlandet Namibia er ramt af oversvømmelser
Vi var meget overrasket over vejret. Namibia er et meget varmt og meget tørt land. Der er store ørkener i landet, blandt andet den berømte Namibørken. Det var 35 til 40 grader, så ja, selvfølgelig var det varmt, men fordi det var så tørt, var det slet ikke så uudholdeligt, som det kan være i Danmark.
Noget som til gengæld overraskede både os og de elever, vi boede hos, var regnen. Vi har aldrig set det regne, som det gjorde i Namibia. Der var virkelig meget regn. Men det var en anden regn end i Danmark. Dråberne var ligesom større eller federe. Du blev drivvåd med det samme. Eleverne fra Namibia fortalte, at det ikke var normalt, at det regnede på den måde.
Efter vi tog hjem, tog regnen til faktisk til og skabte kæmpe oversvømmelser, bl.a. i hovedstaden, hvor vi boede. Vi bad en af de elever, vi boede hos om at sende et billede af oversvømmelserne. Heldigvis var der ikke nogen af de namibiske elever, der kom noget til. (Video: Anna Sheehama, Instagram: i.am_bananna03 // @ehranamibia).
2. Elefanterne er Namibias rådyr
Mange af landmændene, der hvor vi var, kunne virkelig ikke lide elefanter. Klimaforandringerne gør tørken værre, og det rammer elefanterne hårdt. Rigtig mange elefantunger overlever ikke. Ofte skaber elefanterne derfor problemer for landmændene ved at drikke deres vand, ligesom rådyr spiser afgrøder på markerne herhjemme. Det er et stort problem og gør, at landmændene skal hente dyr diesel for at pumpe nyt vand op. Nogle landmænd skyder derfor elefanterne.
Sammen med foreningen EHRA (Elephant Human Relationship Aid) var vi med til at installere en solcelledrevet vandpumpe og bygge en elefantsikrende mur rundt om den. Det var virkelig hårdt! Vi skulle grave meget og bære tunge sten og selv støbe den første del af et fundament rundt om pumpen. Men det virker og projektet er meget populært blandt landmændene. ERHA graver også vandhuller til elefanterne. Faktisk var vi på den måde med til at forbedre forholdet mellem mennesker og elefanter.
3. Vi har det godt i Danmark
Turen viste os også, hvor godt vi har det i Danmark. Bare sådan noget som at kunne gå i gode, gratis skoler, det kan man ikke i Namibia. Der er det mere sådan, at de enten er gode eller gratis.
De elever, vi boede hos, gik på en af den bedste privatskoler i landet, men tre af eleverne var der på stipendier. Vi så virkelig forskellen mellem rig og fattig i Namibia en dag, vi var på restaurant sammen. De tre elever sad bare og kiggede på menukortet - og det eneste, de så på, var prisen. Vi endte med at få lov at betale for dem, men det var vildt at se forskellen.
Selvom der var stor forskelle mellem os og dem, så var der endnu mere vi havde til fælles. Vi hørte den samme musik, vi var alle på sammen TikTok (selvom vi ikke havde nogen dækning!), og vi kunne alle sammen lide en god fest. De var søde, autentiske og ligetil. På mange måder var det nemmere at møde dem, end hvis det havde været andre gymnasieelever fra Danmark.