I en artikel i Information fortæller en af de førende forskere i tarmfloraen, danskeren Oluf Borbye Pedersen, en anekdote, som meget fint illustrerer tarmfloraens potentiale - både for klimaet og vores sundhed.
Professor Oluf Borbye Pedersen tog engang en taxa i København. Inden han har fået sat sig ned, har chaufføren sagt hans navn og spurgt, om han vil køres hjem eller på arbejde. Overrasket spørger han, hvor chaufføren kender ham fra. Chaufføren fortæller, at professoren kørte med ham for halvandet år siden, og opremser derefter fuldstændigt fejlfrit de 16 cifre på hans kreditkort.
På turen fortæller chaufføren ham sin livshistorie. Han voksede op i Jugoslavien og blev tidligt diagnosticeret med autisme. Hans barndom var præget af kroniske mavesmerter og trang til social isolation. Til sidst tager hans mor ham i desperation til en naturbehandler, som sætter ham på en plantebaseret kost. Efter et par uger forsvinder mavesmerterne og de autistiske træk. Resten af hans liv blev han på en plantebaseret kost og havde i følge ham selv let ved at lære nyt, tage en uddannelse og gøre karriere i sit hjemland.
Det er bare en anekdote. Men pointen underbygges af nyere forskning i tarmfloraen. Den viser nemlig, at det både er rigtig godt for klimaet og vores sundhed, hvis vi spiser en klimavenlig kost.
På klimacaféen vil forsker fra Københavns Universitet Kenneth Barfod forklare, hvorfor det er sådan, og hvad det er for opsigtsvækkende sammenhænge, man i forskningen ser, mellem vores tarmflora og bl.a. psykiske sygdomme som autisme, skizofreni og anoreksi og fysiske sygdomme som overvægt og type 2-diabetes. Efter oplægget vil der bl.a. blive serveret professor Oluf Borbye Pedersens berygtede ”energigrød” og være mulighed for at møde andre klimainteresserede fra hele kommunen.
Klimacaféen er gratis, men kræver tilmelding pga. maden. Du kan læse mere og tilmelde dig
her.