Stadigt større bøtter klimamad med hjem på Ungdomsskolen
Ungdomsskolen har oprettet et madlavnignshold, hvor unge fra kommunens folkeskoler med stor succes lærer at lave plantebaseret mad fra hele verden
På ungdomsskolen i Greve følger 18 elever et madlavningshold undervist af
sygeplejerske og kost- og sundhedsrådgiver Sus Enebo. Retterne på holdet
afspejler FN's Verdensmål: de kommer fra hele verden - og så er de
plantebaserede.
De plantebaserede retter har krævet lidt tilvænning for de unge. "Vi har en
snapchat-gruppe - det var deres ide, ikke min! - hvor eleverne kommer med
forslag til næste uges ret," fortæller Sus Enebo. "Og hver gang de foreslog
noget, sagde de, 'åh nej, det kan vi heller ikke lave'. Men det kan man
sagtens, vi skal bare finde alternativer til kød af for eksempel bælgfrugter,
ærteprotein eller plantefars". I starten var det grænseoverskridende for dem
at smage på alternativerne til kød, men efterhånden er de begyndt både at
smage på retterne og tage dem med hjem til familien i stadigt større bøtter.
Kød, og særligt okse- og lammekød, står for en stor CO2-udledning og er en
effektiv og "nem" måde at reducere sit klimaaftryk markant på. En ny analyse
fra Concito viste for eksempel, at oksekød alene står for 55 % af
udledningen fra danskernes mad. Ligeledes anbefaler de nye kostråd, at
man spiser ca. 350 g kød om ugen og især begrænser okse- og
lammekød. Så alternativer til kød har et stort klimapotentiale, da en dansker i
gennemsnit spiser over 1 kg kød om ugen.
Hvis du kender nogen, der vil følge holdet på ungdomsskolen, kan
de tilmelde sig her.
Ellers er der hos AOF Greve Solrød et hold om bælgfrugter og de nye
kostråd.
Hos LOF en workshop i Roskilde om bønnernes verden.
FOF Køge Bugt har et kursus om grønne madopskrifter (link udløbet).
Sus Enebo fra holdet på Ungdomsskolen har også en aftenskoleworkshop om plantebaseret
julemad.
Endelig arrangerer Ældre Sagen Greve også madlavning og fællesspisning
d. 12. oktober, hvor du kan dykke ned i det grønne køkken. Læs mere her (link udløbet).