Forside Nyheder Klimanyheder Stadigt større bøtter klimamad med hjem på Ungdomsskolen Stadigt større bøtter klimamad med hjem på Ungdomsskolen Ungdomsskolen har oprettet et madlavnignshold, hvor unge fra kommunens folkeskoler med stor succes lærer at lave plantebaseret mad fra hele verden Print Forstør tekst 75% 100% 125% 150% Læs op Del Link kopieret Indhold På ungdomsskolen i Greve følger 18 elever et madlavningshold undervist afsygeplejerske og kost- og sundhedsrådgiver Sus Enebo. Retterne på holdetafspejler FN's Verdensmål: de kommer fra hele verden - og så er deplantebaserede. De plantebaserede retter har krævet lidt tilvænning for de unge. "Vi har ensnapchat-gruppe - det var deres ide, ikke min! - hvor eleverne kommer medforslag til næste uges ret," fortæller Sus Enebo. "Og hver gang de foreslognoget, sagde de, 'åh nej, det kan vi heller ikke lave'. Men det kan mansagtens, vi skal bare finde alternativer til kød af for eksempel bælgfrugter,ærteprotein eller plantefars". I starten var det grænseoverskridende for demat smage på alternativerne til kød, men efterhånden er de begyndt både atsmage på retterne og tage dem med hjem til familien i stadigt større bøtter. Kød, og særligt okse- og lammekød, står for en stor CO2-udledning og er eneffektiv og "nem" måde at reducere sit klimaaftryk markant på. En ny analysefra Concito viste for eksempel, at oksekød alene står for 55 % afudledningen fra danskernes mad. Ligeledes anbefaler de nye kostråd, atman spiser ca. 350 g kød om ugen og især begrænser okse- oglammekød. Så alternativer til kød har et stort klimapotentiale, da en dansker igennemsnit spiser over 1 kg kød om ugen. Hvis du kender nogen, der vil følge holdet på ungdomsskolen, kande tilmelde sig her. Ellers er der hos AOF Greve Solrød et hold om bælgfrugter og de nyekostråd. Hos LOF en workshop i Roskilde om bønnernes verden. FOF Køge Bugt har et kursus om grønne madopskrifter (link udløbet). Sus Enebo fra holdet på Ungdomsskolen har også en aftenskoleworkshop om plantebaseretjulemad. Endelig arrangerer Ældre Sagen Greve også madlavning og fællesspisningd. 12. oktober, hvor du kan dykke ned i det grønne køkken. Læs mere her (link udløbet). Sidst opdateret: 4. december 2023