Gå til hovedindhold

Vejrvært fra Greve: Vi skal svare når børnene spørger om klima

D. 22. april kan du plante træer i den nye udvidelse af Greve Skov og få en gratis børnebog af Nina Bendixen. I den forbindelse deler hun her sin "vej til klimaet" og tre råd til, hvordan man taler om klima med børn.

  • Læs op

Indhold

    D. 22. april kan du plante træer i den nye udvidelse af Greve Skov, og deltager du med et barn, vil I få en gratis børnebog med hjem om klima af Nina Bendixen. I den forbindelse deler hun her sin "vej til klimaet" og tre råd til, hvordan man taler om klima med børn.

    Engang lavede Nina Bendixen ved et tilfælde en reklame, hvor hun spillede vejrvært. Det gjorde hun så godt, at hun bagefter blev castet som rigtig vejrvært på DR. Nina er uddannet journalist, og hun kastede sig med ildhu over opgaven med at forstå og formidle, hvordan dagens vejr er resultatet af en lang række sammenhængende systemer

    ”Jesper Theilgaard var hård ved mig! Han syntes, de havde ansat en gøgler. Så han satte mig ned og lærte mig det hele fra begyndelsen. Okay, Nina,” sagde han, ”corioliseffekten, hvad er det? Og så kørte vi ellers derudad,” siger Nina med et grin.

    Fra vejret til klimaet

    Langsomt begynder det ikke at være formidlingen af vejret, men forandringerne i det, som optager Nina. Nina har præsenteret vejrudsigter i et årti, og det har været en vild oplevelse at læse forandringerne i det danske klima højt for danskerne. Igen og igen har hun stået og sagt, ”det er det vådeste år nogensinde”.

    Samtidig var det især i starten svært at tale om, hvorfor vejret ændrede sig, uden at seerne skiftede væk fra vejrudsigten. Når hun afholdte rundvisninger i DR's vejrstudie, var der heller ikke stor interesse for at tale om klimaforandringer. Med børnene var det derimod stik anderledes. Når der var rundvisninger for børn, spurgte de ofte ind til emnet, og tit var spørgsmålet, hvornår jorden ville gå under pga. klimaforandringer.

    Det slog Nina, at der er noget galt med måden, vi taler med børn om klimaet, hvis de spørger på den måde. Derfor satte hun sig for i samarbejde med en børnepsykolog at skrive en bog, der går til emnet på en bedre måde.

    Tre gode råd

    Det allervigtigste, Nina Bendixen har lært af at skrive bogen, er, at vi skal svare, når børn spørger om klimaforandringer. Ifølge Nina viger vi nemlig ofte uden om at svare ud fra en misforstået ide om at beskytte børnene eller for at undgå at give dem ansvaret.

    ”Jeg har fået de vildeste spørgsmål. Der var en dreng, der spurgte mig, om krokodillerne vil ligge under sengen i fremtiden. Der var en pige, som spurgte mig, hvem der skal skydes, hvis der ikke er mad nok. Der var også nogle, der spurgte mig, om vi kan nå at flytte til Mars og hvorfor vi ikke bare planter en masse træer."

    "Det er jo eksempler på elementer af klimakrisen, som er løbet løbsk i deres fantasi. Hvis vi i stedet taler med dem om fx fødevaresikkerhed og invasive arter på en objektiv måde, så bliver det tydeligt, at der er et problem, men ikke på den måde, som de frygter,” siger Nina.

    En anden ting, Nina fremhæver, er, at vi skal huske at vise skønheden ved alt det, vi har. Når vi taler om klimaforandringerne, handler det nemlig ofte om risikoen for at miste. Men hvis vi i stedet vækker deres kærlighed og engagement til naturen, kan det være en stærkere vej til forståelse og handling end frygten for at miste.

    Det sidste råd, Nina Bendixen har til os, er at finde nogle konkret handlinger, børnene kan være med til.

    ”Det er aldrig børnenes ansvar. Men selvom det ikke er deres ansvar, så har de faktisk brug for at have noget konkret, som de kan være med til at gøre. Så find noget I kan gøre sammen. Plant et træ. Spar på vandet. Hav en kødfri dag. Tag bussen. Et eller andet. Bare det er konkret, og I gør det sammen, så barnet får håb og handlekraft.”

    Nina Bendixens bog ”Hvorfor planter vi ikke bare en masse træer?” bliver delt ud til den fælles træplantning i Greve Skov d. 22. april. Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde dig her (OBS. kræver tilmelding senest d. 17/4.)

    Sidst opdateret: 17. april 2024