Gå til hovedindhold

Reparer dit tøj

Greve Kommune har i samarbejde med Re:wair lavet en guide til, hvordan I giver den bagerste del af klassens klædeskab nyt liv med reparationer og upcycling. Slut det hele af med brag af et modeshow!

  • Læs op

Aktiviteten

Modebranchen er en stor klimasynder, hvor der er en stor overproduktion af tøj. En del af problemet er, at vi køber for meget nyt tøj, og en del af løsningen kan være at reparere det tøj, man allerede har. 

Denne klimahandling går ud på, at man reparerer sit gamle, slidte tøj, og derefter laver et modeshow med det recyclede tøj, enten for hinanden eller andre fra skolen. 

Denne guide er lavet i samarbejde med Re:wair, som er en non-profit organisation for unge, der kæmper for en bæredygtig tekstil- og modebranche.

De har bl.a. deres helt eget craftivism-univers,  og afholder konkurrencer om at lave fashion ud af aflagt arbejdstøj for fx STARK.

 

Program for dagen

Før dagen: Ødelagt tøj

Giv klassen som lektie, at de skal finde det tøj, som de – og evt. deres familie – ikke længere går i pga. diverse skader eller størrelsen, og tage det med d. 25. april. 

Klimahandledag: Tøjreparation og upcycling 

Klassen bruger den første del af dagen på at reparere og upcycle det medbragte tøj. Her er en samling af guides til forskellige ting, eleverne kan fixe eller skabe. 

Alt for meget tøj bliver smidt ud, fordi der er et hul i det, eller lynlåsen er gået i stykker – også selvom resten af buksen eller trøjen intet fejler. Her er det bedste man kan gøre at reparere tøjet, istedet for at købe noget nyt. 

Du kan se hvordan disse ting kan laves i Selfmades guide her. 

Det er faktisk ret svært at genanvende fibrene fra tekstiler på en måde, hvor man ikke downcycler dem. Derfor er det rigtig godt hvis man kan sy noget direkte ud af et ødelagt stykke tøj. Det kunne fx være en scrunchie (En scrunchie er et stofbeklædt elastisk hårbånd, der bruges til at fastgøre mellemlange til lange hårtyper)

I Re:wairs fine, simple og meget visuelle scrunchie-guide, kan du se hvordan man kan lave scrunchies ud af en ødelagt skjorte eller et par gamle bukser.

I det gamle Japan var bomuld en mangelvare i så høj grad at de fattige arbejdere udviklede teknikken shashiko, hvor man syer en masse lapper sammen med en stærk tråd i et smukt geometrisk mønster. Historien siger at man til sidst ikke kunne kende forskel på hvad der var lap, og hvad der var lappet.

Shashiko er en let teknik at komme i gang med, hvor eleverne skal kunne simple op og ned sting, og det giver mulighed for nydelige og tydelige reparationer af små huller – som efterlader tøjet mere holdbart end før. EMU har et godt forløb om shashiko for 4-6 klasse i håndværk og design, som helt sikkert kan give inspiration til tøjreparationsdagen.

Historisk eksempel på Sashiko fra Japan

Billede: Metropolitan museum of art

Et bæredygtigt forbrug af tøj handler ikke bare om at reparere og upcycle det tøj, du køber. Faktisk så starter det med hele den måde du tænker over tøj på. Re:wair har lavet en guide med 5 tips til en bæredygtig garderobe

En af Re:wairs varmeste anbefalinger til nybegyndere ud i tøjreparationens ædle kunst er denne guide af Fashion Revolution Singapore (den er på engelsk). Den indeholder både en introduktion til de vigtigste redskaber og sting, men også lette og visuelle guides til at fixe huller, syninger, oplægninger og lynlåse.

Modeshow!

Når I er færdige med at reparere og upcycle, er et modeshow en god måde at vise resten af skolen, hvor sejt jeres tøj er blevet! Dog er der også et arbejde i at afholde et modeshow, hvilket i får tips og tricks til herunder:

Det er vigtigt at sætte omgivelserne for modeshowet. Eventuelt få runwayen til at ligne noget andet end en skole? Eller lav et skoletema for modeshowet. 

Det er vigtigt at I vælger hvem der skal stå for sammensætte outfits og klæde modellerne på. Det behøver ikke være de sammen som har lavet tøjet og flere stykker tøj må gerne komme på samme model. Men det er vigtigt at I udpeger dem som skal have overblikket i kampens hede.

Sørg for at have nok modeller! Det er modellerne, der skal gå med tøjet, så hvis man ikke har nok, kan der både opstå akavede tidsrum imellem at de går ind på jeres runway, I undgår at skulle skifte tøj på meget kort tid og at jeres modeshow bliver for kort.

Musikken er vigtig. Det er både vigtig at vælge den rigtige musik som passer til jeres tøj og den stemning I vil skabe. Men det er lige så vigtig at den er høj nok.

Modeshows er lige så meget for fotograferne som for tilskuerne – og ligesom for modellerne gælder det om at have nok til at få taget gode billeder og videoer. 

Sidst opdateret: 22. oktober 2024