Design noget fedt til Klimaparken med Arne Pedersen
Håndværkervirksomheden Arne Pedersen tager på Klimahandledagen imod to klasser, som skal designe noget fedt til Mosede Klimapark af udslidte mahognigulvbrædder, og derefter præsentere den på værkstedet.

Praktisk information
Dato: Torsdag den 24. april
Antal pladser: 2 klasser
Sted: Arne Pedersen, Greve Main 22 og på skolen
Klassetrin: 5. - 9. klasse
Varighed: 8:15 - 14:00
Fag: Håndværk og Design, matematik, fysik og kemi, makerspace mm.
Pris: Gratis
Hvad er aktiviteten?
Tømre- og snedkervirksomheden Arne Pedersen har en stor mængde mahognigulvbrædder, helt op til 18.000 m2, som ikke kan bruges til gulve pga. belægningen bagpå. De vil gerne udfordre din klasse til at eksperimentere med materialet og designe noget nyt til den kommende Mosede Klimapark. Præcis hvad det skal være er op til eleverne – det kan være alt fra en træhule, et dansegulv eller et skilt, til en kunstinstallation, en koloenorm figur eller en biodiversitetsskulptur. Det vigtigste er at den passer med Mosede Klimaparks mål om at inspirere til gode liv indenfor planetens grænser.
Hvordan er forløbet?
Op til Klimahandledagen:
Deltagelse i aktiviteten kræver et forarbejde af klassen.
- To uger før modtager klassen en materialekasse fra Greve Kommunes klimakontor. I kassen er der en mængde prøver på de kasserede gulvbrædder af mahogni. Derudover er der en materialepakke om den kommende klimapark, som elevernes design skal indgå i. I pakken er der også en samling af referencer af lignende designs, som eleverne kan lade sig inspirere af.
- Det er et krav for deltagelsen, at eleverne i et forløb op til Klimahandledagen arbejder i grupper med deres design, således at det er klar til at blive fremvist for henholdsvis Arne Pedersen og holdet bag klimaparken på Klimahandledagen. De skal i forløbet tage udgangspunkt i de konkrete materialer de har fået udleveret og tage stilling til, hvordan den skal bygges. De skal præsentere deres design på en visuel måde, meget gerne i tegninger, 3-d print, små modeller eller lignende. Eleverne kan fx arbejde med designet i følgende fag:
Håndværk og design: Eleverne kan arbejde med det kreative udtryk af deres design samt den praktiske udformning.
Matematik: Eleverne kan lave forskellige beregninger af størrelsesforhold, vinkler, rumfang, areal af overflader og vægt mm.
Fysik og kemi: Grunden til, at gulvbrædderne er kasserbare, er, at de har en klistret belægning bag på, som er blevet undersøgt af eksperter og som har vist sig praktisk talt umulig at fjerne. Eleverne kan i fysik og kemi lave forsøg med belægningen for at finde ud af, hvordan den reagerer på forskellige materialer. Det er viden, som kan være guld værd i deres design, og som kan gøre at de finder nye måder at anvende gulvbrædderne på – måske finder de endda en let måde at fjerne den på.
Makerspace: Eleverne kan lave 3D-printede versioner af deres designs og lignende.
På klimahandledagen:
- Aktiviteten starter kl. 9 hos Steen Jensen Gruppen og varer til 10:30. Først fortæller de to repræsentanter fra virksomheden om deres arbejde og bæredygtige tiltag på henholdsvis tømrer og el-området. Derefter præsenterer eleverne i grupper og får faglige kommentarer og forklaringer. Til sidst får de en rundvisning på virksomheden værksteder. Eleverne vil også høre om hvordan det er at være elev hos Steen Jensen Gruppen
Hvordan er handlingen en del af løsningen?
Vores ressourceforbrug og klimabelastning er alt for høj og byggeriet står lige nu for en stor del af begge dele. Det er derfor vigtigt at finde nye måder at bygge på og genbrug af materialer og ikke mindst uddanne faglærte, som mestrer dette.