UDSOLGT! En historisk klimavenlig kartoffelfrikadelle
Mosede Fort giver på Klimahandledagen eleverne mulighed for at smage på historien, når de arbejder med mad og bæredygtighedstanker i et historisk perspektiv.

Praktisk information
Praktisk information
Dato: Torsdag den 24. april 2025
Antal pladser: En klasse kl. 8.30-10.30 og en klasse kl. 11.00-13.00
Sted: Mosede Fort
Målgruppe: 6.-9. klasse
Varighed: 2 timer
Fag: Historie og madkundskab
Pris: Gratis
Hvad er aktiviteten?
Hvordan bruger du en høkasse? Og smager en kartoffelfrikadelle godt? På Mosede Fort skal vi tilberede et måltid mad, kartoffelfrikadeller med urtesauce, ud fra en historisk opskrift. Samtidig skal vi drøfte både datidens og nutidens kostanbefalinger.
Mange af de fødevareproblematikker, vi i dag står overfor, har generationer før os også oplevet; spis mindre kød, spis efter årstiden, spis lokale fødevarer.
I løbet af dagen undersøger vi, hvordan vi kan gøre vores madlavning mere bæredygtig og mindske vores klimaaftryk. Det bliver både lærerigt og lækkert!
Hvordan er forløbet?
- Velkomst og introduktion til Mosede Fort og Danmark under d. 1. verdenskrig – 15 minutter
- Klassen deles op i 2 hold. Det ene hold laver sparemad ved vandrekogebordene sammen med husholdningslærerinden, det andet hold går på opdagelse i museets mange gode madhistorier sammen med museets formidler. Efter 45 minutter bytter holdene, så alle kommer til at opleve det samme – 90 minutter
- Fælles spisning i Infirmeriet eller ude på de grønne arealer – 15 minutter
Hvordan er handlingen en del af løsningen?
Fødevareproduktion, særligt kødproduktion, står for en stor del af klodens samlede udledning af drivhusgasser. Det er derfor helt afgørende, at vi sænker vores klimaaftryk ved at ændre lidt på vores madvaner.