UDSOLGT! Få grønt håb med historisk katastrofespil på Ungdomsskolen
Ungdomsskolens faste underviser Mikkel inviterer på Klimahandledagen en klasse til at løse et historisk mysterium, der giver unge grønt håb og handlekraft i en verden præget af kriser og krig.

Praktisk information
Dato: Torsdag den 24. april
Sted: Ungdomsskolen, Greve Kultur-Base
Klassetrin: 7., 8. og 9. klasse
Varighed: kl. 9-12
Fag: Samfundsfag og Historie
Pris: Gratis
Hvad er aktiviteten?
Der er krig i Europa, præsidenter, der lyver mere end de taler sandt, global opvarmning, fascistiske partier, der bliver mere og mere populære, og en lang række af andre katastrofer. Er der overhovedet nogen grund til at prøve at redde jorden? Er det ikke alt sammen håbløst? Det har aldrig set så sort ud før…
Øhh… det passer faktisk ikke helt. Vores historie har set ganske mørk ud før, og vi er kommet igennem det hver gang.
Denne klimahandling går ud på at modarbejde handlingslammelse hos unge ved at sætte dem ind i et historisk mysterium, hvor de gennem gamle kilder og tekster, skal regne ud hvilket år de er i, og hvad der skete det år.
Målet er, at de går derfra med blik for, at på trods af, at det har set slemt ud før, så er der håb for det hele, hvis vi bare arbejder sammen og arbejder hårdt.
Dagen kommer til at byde på et mix af hårdt researcharbejde, mysterieløsen, og sjove lege i mindre grupper, der alt sammen vil give historisk perspektiv. Til slut rundes der af med en fælles konkurrence og en lille peptalk, der hiver det de har arbejdet med op til 2025, og inspirerer til at gå ud og gøre en forskel.
OBS.
Katastrofespillet er et mulig læringsforløb til den kommende Mosede Klimapark. Hvis I tilmelder jer, får I lov til at være testpersoner på forløbet. Men I forpligter jer derfor også til at være med til at evaluere spillet og tænke videre på ideen. Evalueringen vil så vidt muligt ske på dagen, men kan også kræve en opfølgning.
Hvordan er forløbet?
-
Introduktion og problemstilling: Eleverne præsenteres for en dystopisk beskrivelse af nutidens udfordringer: krig, klimakrise, politisk ustabilitet.
-
Det historiske mysterium: Spillet begynder: eleverne får adgang til historiske kilder og tekster, og skal således afkode, hvilket år de befinder sig i.
-
Afslutning & perspektivering: De historiske perioder sættes i perspektiv til nutiden: Hvordan har mennesker før håndteret store kriser, og hvad kan vi lære af dem?
Hvordan er handlingen en del af løsningen?
Gennem undersøgelser af fortidens udfordringer og kriser oplever eleverne, at nutidens problemer – ligesom dem fra fortiden – kan overvindes, hvis man tager initiativ, samarbejder og bevarer håbet om, at verden kan forandres til det bedre.