Spil Climate Fresk
Climate Fresk er et spil, der omhandler klimaforandringerne. Her kortlægger eleverne årsagerne til klimaforandringerne, og den effekt de har på vores samfund.

Praktisk information
Klassetrin: Udskolingen
Varighed: 3 timer
Beliggenhed: Klasseværelset
Fag: Naturfagene
Materialer: Udprintede kort, et stort rullepapir (1x2 meter), blyant og viskelæder, tusser, tape
Climate Fresk, er det spil udviklet af franskmanden Cédric Ringenbach. Formålet med spillet, er at forstå de konsekvenser, som klimaforandringerne har for vores samfund. Samtidig får man en bedre forståelse for, hvordan klimaforandringerne hænger sammen.
Det er gratis at benytte spillet i folkeskoler, og de kan downloades og printes her: Climate Fresk kort.
*Vær opmærksom på at der skal printes dobbeltsidet, for at få den rigtige effekt ved spillet.
Herunder er spillets forløb forklaret. For en bedre forståelse, kan det være en idé at have lidt undervisning om klimaforandringerne op til klimahandledagen. Dog er der på bagsiden af alle kortene en forklaring på klimaforandringen, så dette er ikke nødvendigt.
Forløb på Klimahandledag
Det første I skal gøre er at spille spillet.
Del klassen op i grupper, der består af en 5-6 personer per gruppe. Giv dem herefter set 1 af kortene, og bed dem lægge dem i rækkefølge, ift. årsag og effekt. Når disse er lagt ud, kan de få set 2, og lægge dem ind imellem de første kort. Fortsæt indtil alle set er blevet lagt ud.
Når alle kort er lagt ud, har man en kæmpe rodebunke af kort, som alligevel har en sammenhæng til hinanden. Der er ikke en rigtig måde at gøre det på. Husk på, det er her ikke resultatet der er vigtigst, men den diskussion og læring der er undervejs.
OBS: Tallene på kortene betyder ikke noget for rækkefølgen. Disse er til, for at man kan tjekke hvilken rækkefølge skaberne har valgt at placere kortene i, og sammenligne dem med sine egne.
Når I har spillet, og lagt kortene ud på jeres papir, er det tid til at lave en flot collage.
Her skal der laves pile mellem de forskellige kort, så det kan give mening for andre også. Her kan man eventuelt skrive noget forklarende tekst, eller lave nogle tegninger.
Collagen skal laves, så man kan komme udefra og forstå tankerne bag placeringen af kortene (og så skal de blive så flotte som muligt).
I kan tape kortene fast, så plancherne kan hænges op i klassen efterfølgende.
Når I er færdige med at lave collagerne, kan hver gruppe fremlægge deres tanker omkring rækkefølgen for resten af klassen.
Herefter kan der følge en diskussion omkring, hvad I har fået ud af at spille Climate Fresk.
Eventuelle spørgsmål til at få samtalen i gang:
- Hvad var du mest overrasket over, da I lagde kortene i rækkefølge?
- Hvad var sværest at blive enige om? Hvorfor?
- Har du lært noget nyt om klimaforandringerne?
Hvordan bidrager handlingen til at løse problemet?
En undersøgelse, lavet af forskere fra Københavns Universitet, viser, at 7% af den danske befolkning afviser at klimaforandringerne er menneskeskabte.
Dette kan ses på grafen nedenfor, hvor de 7% er grupperet som "de tvivlsomme". Samtidig er 17%, "de indifferente" med den overbevisning, at klimaforandringerne er et fjernt problem, der ikke har en påvirkning på dem. "De forsigtige", som udgør 27%, ser klimaforandringerne som en trussel, men har svært ved at se deres egen rolle i det.
De danske klimasegmenter:
Kilde: Videnskab.dk
Dette skal der laves om på, da vi ved at klimaforandringerne i stor grad er menneskeskabt, og vi bliver nødt til at gøre noget ved det, hvis vi skal vende den negative udvikling.
Ved at eleverne får lov til at kortlægge klimaforandringerne og snakke om det, lærer man hvor stort et problem det faktisk er. En af de ting man tager med sig fra spillet, er at klimaforandringerne er menneskeskabte, og i sidste ende ender med at gå udover os igen. Når eleverne lærer størrelsen af denne klimakrise, vil de forhåbentligt gerne hjælpe med at vende udviklingen i fremtiden.