Introduktion
Greve Kommune bevilger dækning af nødvendige merudgifter efter § 100 i lov om social service. Denne kvalitetsstandard beskriver Greve Kommunes politisk fastsatte serviceniveau, som udgør rammerne for tildeling af tilskud.
Kvalitetsstandarden er opbygget i følgende afsnit: Formål, lovgrundlag, ansøgning, voksenudredning, målgruppe, indhold og omfang, opfølgning og ophør, sagsbehandlingstid, dokumentation til borgeren, godkendelse og administration.
Formål
Det overordnede formål med merudgiftsydelsen er at yde kompensation til borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne for de merudgifter, som er en konsekvens af funktionsnedsættelsen.
Formålet er at medvirke til, at borgeren og dennes familie kan leve et almindeligt liv på samme måde som borgere uden nedsat funktionsevne på samme alder og i samme livssituation. Det sker ved at sikre, at borgeren kan få dækket de nødvendige merudgifter, som er en forudsætning for at få dagligdagen til at fungere.
Lovgrundlag
Lov om social service, § 100 (dækning af nødvendige merudgifter)
Bekendtgørelse nr. 931 af 19/06/2020 (nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse)
Ansøgning
Borgere som ønsker at søge om dækning af nødvendige merudgifter, kan henvende sig til Rådgiverteamet i Center for Job & Socialservice i Greve Kommune.
Voksenudredningsmetoden
Bevilling af merudgiftsydelse sker på baggrund af en konkret og individuel udredning af borgerens behov og ressourcer. I forbindelse med vurdering af om borgeren er omfattet af målgruppen anvender Center for Job & Socialservice som udgangspunkt en metode, der hedder Voksenudredningsmetoden (VUM).
VUM bruges til at skabe en klar og tydelig sammenhæng mellem borgerens ønsker, funktionsevne og behov for støtte. VUM indeholder to vurderinger. En temavurdering og en samlet vurdering. Temavurderingen udreder borgerens funktionsniveau under det enkelte tema. Den samlede vurdering er et generelt billede af borgerens funktionsniveau. Den samlede vurdering er rådgiverens faglige vurdering af borgerens samlede ressourcer og begrænsninger.
Temavurdering er skaleret med tal fra 0 = Intet problem (ingen, fraværende, ubetydeligt) til 4 = Fuldstændigt problem (totalt, kan ikke).
Den samlede vurdering er skaleret med bogstaver fra A = Intet problem (ingen, fraværende, ubetydeligt) til E = Fuldstændigt problem (totalt, kan ikke).
Målgruppe
Greve Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af, om borgeren er omfattet af målgruppen.
Målgruppen for dækning af nødvendige merudgifter omfatter borgere fra det fyldte 18. år til folkepensionsalderen med en varig nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, samt borgere som har opsat udbetalingen af deres folkepension og/eller førtidspension.
Særligt for borgere, der er tilkendt førtidspension før d.01.01.2003
Borgere, der er tilkendt førtidspension før den 01.01.2003, er kun omfattet af målgruppen, hvis de modtager hjælp efter § 95 eller § 96 i lov om social service eller modtager invaliditetsydelse.
Særligt for borgere, som modtager bistands- eller plejetillæg.
Hvis en borger modtager bistands- eller plejetillæg, vil borgeren ikke samtidig kunne modtage merudgiftsydelse efter § 100 i lov om social service til udgifter, som dækkes af bistands- eller plejetillægget. Det vil sige, at når en borger er tilkendt bistands- eller plejetillæg, kan en udgift der dækkes af bistands- eller plejetillægget, ikke medregnes ved udmålingen af merudgiftsydelse.
Kommunen er forpligtet til at beregne, hvorvidt det vil være mere gunstigt for borgeren at lade bistands- eller plejetillægget bortfalde og lade alle merudgifter indgå i beregning og udmåling af merudgiftsydelse.
Der gøres opmærksom på, at retten til merudgiftsydelse ophører ved folkepensionsalderen, hvorimod retten til bistands- eller plejetillæg opretholdes efter folkepensionsalderen.
Derudover skal borgeren opfylde følgende tre målgruppekriterier:
- Har en varig nedsat psykisk og/eller fysisk funktionsevne, hvis
- konsekvenser for borgeren er af indgribende karakter i den daglige tilværelse, og som medfører, at
- der ofte må sættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger.
Der gælder særlige regler, for:
- borger, som har medfødte misdannelser eller mangler men ikke synlige eller umiddelbar konstaterbare nedsat funktionsevne, kan få hjælp til dækning af merudgifter til diæt, når forskrifter om diæt og lignende følges. Det gælder ikke borgere med fødevareallergier.
- borger, som på grund af deformiteter eller ganske særlige legemsbygning eller lignende har behov for særlig dyrt eller særligt udformet tøj, kan få hjælp til merudgifter hertil.
- Der indhentes som udgangspunkt lægelig dokumentation for borgers varig nedsatte fysiske og/eller psykiske funktionsevne.
Indhold og omfang
Tilskud til dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse består af en økonomisk kompensation. Ved merudgifter forstås den del af udgiften, som andre uden en funktionsnedsættelse på samme alder og i samme livssituation ikke har.
Samtlige nedenstående betingelser skal være opfyldt, for at en borger kan få bevilget dækning af merudgifter:
- Merudgiften er nødvendig
- Merudgiften er en direkte konsekvens af den nedsatte funktionsevne
- Merudgiften er en forudsætning for, at dagligdagen kan fungere
- Merudgiften kan ikke dækkes efter anden lovgivning
- Merudgiften kan dokumenteres eller sandsynliggøres
Beregning af merudgifter
Merudgiftsydelsen fastsættes ud fra Social-, Bolig- og Ældreministeriets gældende satser, der revideres årligt. Greve Kommune tager udgangspunkt i borgerens dokumenterede eller sandsynliggjorte og nødvendige merudgifter, dog med en minimumsgrænse. Minimumsgrænsen reguleres en gang årligt. Ydelsen er skattefri og uafhængig af modtagerens indkomst. Ydelsen er som udgangspunkt en kontantydelse. Visse ydelser kan gives som naturalhjælp, der afregnes direkte af kommunen.
Ved udmåling af tilskud gælder følgende:
- Tilskud til nødvendige merudgifter kan ydes, når de sandsynliggjorte merudgifter udgør mindst 7.068 kr. pr. år svarende til 589 kr. pr. måned (2023-sats).
- Tilskuddet udgør et standardbeløb på 1.103 kr. pr. måned, hvis de sandsynliggjorte merudgifter er i intervallet 589 kr.-1.654 kr. om måneden.
- Tilskuddet udgør et standardbeløb på 2.206 kr. pr. måned, hvis de sandsynliggjorte merudgifter er i intervallet 1.655 kr.-2.757 kr. om måneden.
- Kan borgeren dokumentere nødvendige merudgifter på over 2.757 kr. pr. måned, ydes fuld dækning svarende til de faktiske merudgifter.
- Ved udmålingen af merudgifter tages der højde for, om dele af opgaven kan løses af en eventuel ægtefælle/samlever eller hjemmeboende børn.
- Udbetalingen skal som udgangspunkt ske fra den 1. i måneden efter ansøgningstidspunktet, uanset sagsbehandlingstiden. Udbetalingen finder sted månedsvis forud.
- Som hovedregel medregnes alle udgifter i en månedlig udbetaling. Hvis der er særlige behov for at dække enkeltstående udgifter, kan der ydes en udbetaling uden regulering i det månedlige tilskud.
- Udgifter skal altid søges, inden borgeren afholder udgiften eller påtager sig udgiften.
Eksempler på nødvendige merudgifter - listen er ikke udtømmende:
- Medicin
- Daglige og nødvendige håndsrækninger (f.eks. havearbejde og udvendig vinduespudsning)
- Særlige transportudgifter
- Tøj ved ekstra slitage og omsyning
- Ekstra tøjvask
Opfølgning
Borger har pligt til at meddele kommunen om ændringer i helbred og/eller udgifter, der kan have betydning for udbetalingen af merudgifter.
Opfølgning sker i overensstemmelse med § 148 stk. 2 i lov om social service for at sikre, at hjælpen forsat opfylder sit formål og om der er behov for at yde andre former for hjælp. Opfølgning sker ud fra borgerens forudsætninger og så vidt muligt i samarbejde med borgeren.
Der laves desuden opfølgning ved væsentlige ændringer i borgerens funktionsnedsættelse eller udgiftsniveau.
Ophør
Tilskuddet ophører for eksempel hvis:
Betingelserne for tilskuddet ikke længere er opfyldt
Hvis de samlede merudgifter ikke overstiger 7.068 kr. årligt (2023 sats).
Tilskuddet bortfalder i følgende tilfælde:
Tilskuddet ophører, når borger når folkepensionsalderen, medmindre borgeren har opsat udbetalingen af folkepensionen.
Tilskuddet ophører hvis borger, som hidtil har modtaget invaliditetsydelse, overgår til at modtage førtidspension. Medmindre borgeren samtidig modtager hjælp efter § 95 eller § 96 i lov om social service.
Sagsbehandlingstid
Op til 12 uger fra ansøgningstidspunkt til afgørelse.
Dokumentation til borgeren
Skriftlig afgørelse
Godkendelse
Godkendt af byrådet d. 5. september 2016
Revideret af administrationen d. 5. januar 2023
Administreres af
Center for Job & Socialservice