Gå til hovedindhold

Havevandring - med fokus på biodiversitet, CO2-optag og -reduktion

En ny plantemetode og et fokus på vildskab i drift af grønne arealer har fået fart på de senere år. Den 27. august ved FGU Greve Solrød & Tune Kursuscenter kan du få flere nyskabende og spændende projekter forklaret, få syn for sagen og talt med andre interesserede borgere.

  • Vil du gerne se, hvordan klima- og naturvenlige planteløsninger kan se ud?
  • Vil du gerne møde andre med samme interesse og gå en tur i lokalområdet, hvor du/I kan komme igen og igen og følge en udvikling?
  • Vil du møde forsker Per Gundersen fra KU og se det projekt, hvor næsten 200 elever i foråret har været engageret i at plante og bygge? 
  • Vil du høre mere om træer i Greve Kommune, og hvordan vi med fælles hjælp kan plante flere af dem?

De grønne områder, vi hver dag færdes i, er en vigtig brik i det store bæredygtighedspuslespil, vi i disse år skal til at lægge. De udgør både en oplagt måde at komme tættere på naturens kredsløb, de kan være en del af løsningen på tabet af dyr, insekter og planter, og de kan nedsive regnvand, så det ikke ender i kældre, transporterer kvælstof ud i Køge Bugt, eller ender i kloakker og belaster rensningsanlægget. 

Ligegyldigt om du bor til leje og deler et fællesareal, eller du har din egen have i en grundejerforening, kan du bruge denne havevandring til at få et nyt blik på dit grønne område.

Ved FGU Greve Solrød & Tune Kursuscenter bliver der arbejdet meget med både natur og klima, der er derfor mange interessante områder at høre om og blive inspireret af på grunden.

Program:

Vi mødes ved Grevevej 20, 2670 Greve, den 27. august kl. 17.

  • Vi vil gå en tur og se og høre om det område, der blev tilplantet efter Miyawakimetoden i foråret og se hvordan der allerede nu er sket virkeligt store sager. Mange elever fra forskellige skoler og borgere i alle aldre har hjulpet, og du vil kunne møde nogle af dem og få en uformel snak. Forsker Per Gundersen deltager i oplægget om hvordan og hvorfor dit haveaffald slet ikke er "affald" og kan bruges på naturskønne måder i din have eller jeres fællesområde.
  • Dernæst vil vi gå videre og sammenligne området med skov, der blev tilplantet efter anden metode for flere år siden og høre fagansvarlig Ole Jensen og Mads Sørensen fortælle om deres oplevelse dengang og trække tråde til plantemetoden og den første vækstsæson for Miyawakiområdet.
  • Herfra skal vi besøge Discgolf-banen og høre om hvilken udvikling driften af det område har gennemgået fra intensiv græsklipning på næsten vanlig golfbanemanér til at blive et frirum for naturen og det rekreative rum, samtidigt med at banen bevarer de sportslige muligheder.     
  • Endelig vil vi besøge den nyanlagte køkkenhave, som indgår i skolen og kursuscenterets omlægning til sunde og klimavenlige menuer og mindre madspild, før vi slår os ned og snakker med hinanden om hvad vi godt kan lide at gøre med vores haver, eller hvad vi har lyst til at komme i gang med.

Tilmelding

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding så vi kan tilrette omvisningen bedst muligt. Tilmeldingsfristen er mandag den 25. august. 

Klik her for tilmelding

FGU Greve Solrød & Tune Kursuscenter

Skolen ligger på et stort naturskønt område, og i både skolens og kursuscenterets strategi og daglige drift er der fokus på at øve sig i at agere inden for de planetære grænser, herunder driften af de grønne arealer. Traditionelle grønne græsplæner er således omlagt til pleje af langt græs, hjemmehørende arter, frugt- og nøddetræer, køkkenhave mm. Alt sammen på en måde der tilgodeser både mennesker, insekter og dyreliv - og som har været omkostningseffektiv.

Opfølgning på tidligere arrangement

Havevandringen følger op på arrangementet "Klimaklar have", der blev afholdt d. 27. april 2023 og havevandringen ved Greve Flex 16. august 2023, men du kan sagtens deltage, uden at du var med dengang.

Ideen med havevandringen er at komme så tæt på den praktiske udførelse af løsninger der reducerer biodiversitetstab, bistår med klimatilpasning og samtidigt giver værdi til andre aspekter af vores levede aktiviteter. Udover det praktiske vil vi også drøfte problematikker som vores behov for orden og funktionalitet over for naturens behov for variation og "vildskab", traditionel drift af grønne områder over for drift af biodiverse områder. 

Havevandringen er arrangeret i samarbejde med FGU Greve Solrød & Tune Kursuscenter.

Læs mere om projektet

Mikroskoven ved FGU Greve Solrød & Tune Kursuscenter

Ved FGU Greve Solrød & Tune Kursuscenter på Grevevej nr. 20 blev der den 19. og 21. marts 2024 plantet en helt særlig skov. Det er ikke alene en Miyawakiskov, det er fire felter af Miyawakiskov. Det sker til glæde og inspiration for alle greveborgere og til forskningsformål.

Sidst opdateret: 19. august 2024