Gå til hovedindhold

Genanvend og vind Greves grønne pris

For at gøre opmærksom på Greve Grønne Fællesskabspris laver vi en række cases om foreninger med grønne initiativer: i juni var turen kommet til historien om hvordan Greve Tennis genanvender.

Indhold

    På Frivillig Fredag til september uddeler vi Greves Grønne Fællesskabspris på 5000 kr til en forening eller et fællesskab, som har gjort en særlig grøn indsats.

    En oplagt ting, man som forening kan kigge på, hvis man vil nominere sig til prisen, er at lave mindre affald og finde på nye måder at genanvende de rester, man ikke kan undgå at producere.

    En forening, som har taget den tankegang til sig er Greve Tennisklub. 

    For 15-20 år siden blev sportschef i Greve Tennisklub, Kim Bau Andersen, kontaktet af en lærer fra Krogårdsskolen i Greve, som selv spiller tennis. Hun fortalte om larmen fra børnenes mange stole og mente, at man kunne løse problemet ved at sætte tennisbolde under dem.

    Den var de med på i Greve Tennisklub. Der kommer nemlig mange tennisbolde ud af en tennisklub. Til en førsteholdskamp (som egentlig er seks kampe) åbner man typisk fire rør. Efter det duer boldene kun til træningskampene, og når de er for sløve til det, bliver de smidt ud. Hvis en bold bliver våd, duer den heller ikke længere. På et år ryger der således over 4000 bolde gennem Greve Tennisklub.

    Kim Bau Andersen havde altså mange tennisbolde, og de begyndte at samle dem ind og lade dem afhente af læreren fra Krogårdsskolen.

    billede af stole på Krogårdskolen med tennisbolde på fødderne

    Ovenfor ser du, hvordan direkte genanvendelse kan se ud i Greve Kommune. Stolene er fra en klasse på Krogårdsskolen.
     
    Den indsamling har Greve Tennisklub nu haft kørende i mange år. Krogårdsskolen var den første, men siden hen er de blevet kontaktet af både institutioner og andre skoler. Og da de har tennisbolde nok, har alle kunne få.
     
    Denne sommer tog foreningen så genanvendelsen til et nyt niveau. De har nemlig indgået et samarbejde med en virksomhed, som specialiserer sig i at hente brugte tennisbolde og upcycle dem til filtpuder, man sætter under møbler – på mange måder præcis den ide, som startede i det små på Krogårdsskolen, men nu som en forretningsmodel.
     
    Ifølge Liva Justesen, som er formand i Greve Tennisklub, har den meget direkte og tydelige genanvendelse af tennisboldene en vigtig virkning i klubben.
     
    ”Vi gør noget godt og får bevidstheden om, at boldene kan blive genbrugt. Der kommer rigtig mange bolde i cirkulation her i klubben, og man må jo ikke engang give dem til sin hund bagefter, fordi de kan kløjes i fibrene. Så det er jo bare fantastisk, at alle de bolde, vi bruger, kommer ud at leve igen og får nyt liv.” 
     
    Hvis du er med i en forening og godt kunne tænke dig at følge i fodsporene på Greve Tennisklub, kan du læse hele vores guide til, hvordan I giver redskaberne nyt liv. Vi har skrevet den i samarbejde med Liva og lektor i cirkulær økonomi og bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet Michael Søgaard Jørgensen. Lille appetitvækker: I er en levende organisme, der skal på kur og blive en del af et økosystem.
     
    Du kan læse guiden her, hvor du også finder vores andre foreningsguides.
     
    Hvis du vil læse mere om den grønne pris kan du gøre det her.
    Sidst opdateret: 29. juli 2024