Gå til hovedindhold

Stenrevs-Allan: Helt vildt, hvad man kan gøre med en forening

Allan Scheller har med foreningen Køge Bugt Stenrev rejst 18 millioner, bl.a. fra Greve Kommune, indgået samarbejder med syv kommuner og været med til at stoppe dumpning fra Lynetteholmen. Her er historien, om hvordan han gjorde det.

  • Læs op

Allan Scheller bor i Greve og arbejder til daglig i Politiet. I sin fritid er han passioneret lystfisker i Køge Bugt. Med tiden bemærkede han, at der skete noget med livet i Køge Bugt. ”Som lystfisker følger man med i hvordan det går ude i naturen,” siger han og fortsætter, ”gennem årene blev det sværere og sværere at fange en torsk ude i Køge Buget. I 2016 fangede man nærmest ikke én torsk, når man var ude. Og så kom der kvoter, først fem torsk om dagen, så tre, så en, så ingen.”

Allan er kriminaltekniker, og som var det en mordefterforskning, begyndte han at undersøge, hvor alle torskene blev af, og om der ikke var noget, man kunne gøre. Han fandt ud af at der fandtes en løsning: stenrev. Over tiden har man nemlig fjernet 8 millioner m3 sten fra de indre farvande langs Danmarks kyster, hvilket fjerner fiskenes levesteder og mindsker deres fødekæder. Han fandt en artikel, om at man i Als havde genskabt stenrevene. Og det så ud til at virke. Artiklen gjorde et stor indtryk på Allan. ”Jeg fik en mavefornemmelse af, at det her kan lade sig gøre,” forklarer han om det, der fik ham i gang.

En fisker, en dykker og en lokalpolitiker

Lidt som Egon Olsen lage Allan en plan. Han skulle bruge en forening med stenrev som sit formål for at kunne søge fonde, og så skulle han bruge: en fisker, en dykker, en lokalpolitiker, en fra en naturforening og så en god kasser. ”Det var for at være taktisk,” forklarer han, ”men det var det, jeg skulle bruge, og så gik jeg ud og spurgte.”

Allan lavede en Facebookgruppe og tog fat i interesserede. Han fortalte dem, at han nok skulle være den, der styrede og satte gang i tingene. Men han havde brug for, at de var med. Han holdte et infomøde om projektet, og 12 mødte op. ”Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke anede, hvordan man gjorde noget af det,” fortæller han, ”men så var der en, der sagde, jeg vil gerne lave en hjemmeside”.

Og sådan er det gået hele vejen. Hver gang Allan har mødt en udfordring, har han mødt nogen, som vil hjælpe ham. Og det er lige fra, hvordan man opretter en forening og laver en hjemmeside, til hvordan man får en toppolitiker til forhandle penge hjem på finansloven og efterrapporterer på store bevillinger. En af grundene til den megen velvilje er måske, at stenrev er et projekt, som mange kan se dem selv i. Det er en simpel måde at handle på et problem, som for mange er uoverskueligt.

Det er gået stærkt

Efter Allan oprettede foreningen i juni 2020, er det gået stærk. Køge Bugt Stenrev har rejst 18 millioner til 9 stenrev og formidlingsprojekter og startet samarbejder med alle syv kommuner i Køge Bugt. Greve Kommunes Natur- & Miljøråd har også bidraget ved at donere 300.000 kr.
 
Det første stenrev er etableret. Det er det Biogene Rev ud for Solrød, hvor foreningen også vil dyrke lidt muslinger, som skal lægges ud over revet. Resten vil blive etableret i løbet af 2024 og 2025. 

En anden af foreningens bedrifter, som Allan er stolt af, er, at de har været med til at stoppe dumpningen fra Lynetteholmen i Køge Bugt. ”Det var et stort samarbejde, og der var rigtig mange, der var med, men jeg mener, at den dialog og det samarbejde vi havde etableret med alle kommunerne i Køge Bugt, var med til at skabe et stærkt udgangspunkt for fælles handling.”

Hvis du vil læse mere, har Greve Kommunes klimaafdeling og Frivilligecenter Greve lavet en guide med Allans fem gode råd til, hvordan foreninger bliver gode til at søge fonde og indgå samarbejder. Læs den her.

Sidst opdateret: 18. marts 2024