Skab tryggere trafik ved jeres skole
På klimahandledagen kan eleverne være med til at gøre deres vej til skole nemmere og mere tryg. I forløbet arbejder eleverne aktivt og praksisnært med at forbedre forholdene for de bløde og klimavenlige transportformer. Elevernes arbejde bliver overleveret til Greve Kommune, som vil bruge det aktivt i deres indsats på trafikområdet.

Praktisk information
Dato: Torsdag den 24. april
Sted: På skolen og i skolens nærområde
Klassetrin: 6. - 8. klasse
Varighed: 08.30 - 13.00 (med sædvanlige pauser)
Fag: Alle fag er mulige
Hvad er aktiviteten?
I Greve Kommune er transport en af de helt store udledere. Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi transporterer os så klimavenligt som muligt. Transport er derfor et område, som de lokale politikere prioriterer. Vi ved allerede, at bløde transportformer, hvor rugbrødsmotoren gør arbejdet, er godt for klimaet. Så hvordan gør vi de klimavenlige transportformer mere attraktive for flere børn og unge?
I dette korte forløb skal eleverne arbejde praksisnært med at forbedre forholdene for de bløde transportformer. Med en undersøgende tilgang skal eleverne omsætte deres viden til konkrete løsningsforslag, som er til gavn for dem selv, deres forældre, skolen og Greve Kommune.
Første del af aktiviteten handler om at forstå udfordringen. Dernæst er det elevernes opgave at formidle et løsningsforslag, som vil forbedre deres skolevej. Der er her præsenteret to mulige undersøgelser: ‘Voxpop’ blandt skolens øvrige elever eller ‘undersøgelse af sted’ i skolens nærmiljø. Den viden som eleverne genererer, vil blive videregivet til Greve Kommune, som fremover vil bruge den i indsatser på trafikområdet.
Hvordan er handlingen en del af løsningen?
Med dette forløb kan eleverne selv blive en del af løsningen, når de er med til at få ideer til trafikløsninger, der tilgodeser klimavenlige transportformer, som kommunen kan bruge i sin indsats på trafikområdet.
Guide til forløbet
1. 10 min: Introduktion til formålet med klimahandledag og dagens tema
- Introducer elevernes opgave: “Vi skal hjælpe med at gøre det nemmere og mere trygt at bruge cyklen og andre bløde transportformer i vores hverdag”, “I er de bedste eksperter til at informere kommunen om, hvordan turen til skole kan blive mere klimavenlig”, “Vi skal blive klogere på udfordringerne, for at kunne pege på løsningerne.”
- Bløde transportformer indbefatter alle de transportformer, hvor det er rugbrødsmotoren, der gør arbejdet (at cykle, at gå, køre på løbehjul, køre på skateboard mm.)
- Find nyttig baggrundsviden om grøn omstilling af transporten via linket: https://concito.dk/klimapakker/transport
2. 15 min: Udforskning af klassens transportvaner (fælles)
- Tal med eleverne om følgende: Hvordan transporterer vi os til hverdag? Hvad er årsagerne til at vi transporterer os som vi gør? Hvilke fysiske forhold (vejkryds, tunneler, veje, manglende cykelstier, afstand mm.) på vores vej til skole, er med til at vi fravælger cyklen og andre bløde transportformer? Er der andre forhold, der gør, at vi ikke vælger de bløde transportformer (forældrenes holdning, vaner, rutiner).
3. 25 min: Udvælg en undersøgelsesform (inddeling i grupper)
Eleverne vælger mellem to forskellige undersøgelser:
1. Voxpop: Rundspørge blandt skolens øvrige elever af transportvaner og årsagerne hertil. Se vedhæftet undersøgelses-guide: Kom tæt på klimavenlig transport guide til voxpop (til print)
2. Feltarbejde: Eleverne udvælger et bestemt sted i lokalområdet og dokumenterer forholdene for bløde trafikanter (cykelstier, utrygge vejkryds, trafik mm). Se vedhæftet undersøgelses-guide: Kom tæt på klimavenlig transport guide til feltarbejde (print)
4.100 min. Eleverne laver deres undersøgelser (gruppearbejde)
- Ud fra en skabelon indsamler eleverne information, som de kan bruge til at lave deres undersøgelser.
- Eleverne omsætter deres viden og observationer til konkrete løsningsforslag.
5. 30 min. Opsamling og præsentation af elevundersøgelser (fælles)
Grupperne præsenterer, hvad de har fundet ud af, for hinanden i klassen.
6. 20 min: Udfyldelse af skabelon til videregivelse af viden til kommunen (i grupper)
- I grupper udfylder eleverne skabelon til rapport (Opsamling til kom tæt på klimavenlig transport (skabelon til rapport)), hvor de samler deres viden og data. Obs. Vox-pop og Feltarbejde er samme dokument.
- Gør det tydeligt for eleverne, at det er ansatte i kommunen, der skal læse deres rapport. Det er derfor en god ide at gennemlæse teksten for fejl.
- Den ansvarlige lærer sender alt, hvad eleverne har lavet, vedhæftet i en samlet mail til følgende e-mail: jw@concito.dk.
- Mailen skal indeholde rapport fra alle grupper
- CONCITO står for at videresende elevernes resultater til kommunen, så det kan bidrage til kommunens trafikindsats for mere klimavenlig transport.
- Klassen modtager et svar, når deres resultater fra undersøgelserne er sendt til kommunen