UDSOLGT! Mål tilvækst, byg naturhegn og lær om mikroskoven med FGU
Sidste år blev den første mikroskov plantet i Greve Kommune på FGU Greve/Solrød. I kan være med til at måle, hvordan det er gået, og bygge det fantastiske vildthegn rundt om den.

Foto: Haveselskabet
Praktisk information
Klassetrin: Alle klasser
Antal klasser: Der er plads til 4 klasser
Varighed: 3-6 lektioner d. 24. april, men I har mulighed for at tilrettelægge et forløb om emnet før eller efter på skolen
Fag: Biologi er oplagt ift. at måle planternes tilvækst + hvorfor naturhegn kan støtte naturen
Hvad er aktiviteten?
I Greve Kommune blev der i foråret 2024 plantet den første mikroskov efter Miyawaki-metoden. Det er en markant anden måde at plante skov på end traditionelt, og den skulle eftersigende øge biodiversiteten i området markant og have en helt anden hurtig vækst end traditionel plantemetode.
- dét kan I være med til at undersøge!
Der er flere elementer på dagen:
1) Tilvækst.
Plantningen er blevet til i et samarbejde mellem FGU Skolen Øst, kommunen og frivillige borgere - og sidste år var en 7. klasse fra Karlslunde Skole + tre 1.g. biologiklasser med til at plante fire felter med forskellig metode. Derfor er der nu fire forskellige felter at undersøge og sammenligne tilvæksten på.
2) Naturhegn
Der er opsat trådhegn omkring træerne for at sikre dem mod at blive gnavet ned af vildt, og der er påbegyndt skabelsen af et naturhegn. Sidste år på Klimahandledagen var der tre 4. klasser fra Karlslunde Skole, som cyklede ud og bygge kvashegn. Dét arbejde er ikke færdigt, for arealet er stort! Det vil altså sige, at der endnu mangler at blive bygget videre på det fedeste naturhegn af kvas, blade, jord, sten og stammer.
Der er mulighed for at fire klasser kan komme ud på området og deltage. Projektgruppen og FGU Skolen har samlet materialer sammen, så det er bare om at møde op i praktisk tøj og komme i gang.
Progression for dagen:
Oplevelsen rummer mange muligheder for et godt forløb på klimahandledagen.
Op til besøget kan eleverne arbejde med den nuværende biodiversitet i Greve Kommune. Det kunne man fx gøre med naturkapitalindekset, hvor Greve Kommune ligger femte sidst. Der er masser af materiale tilgængeligt, så det kan sagtens være kulminationen på et undervisningsforløb, fx samfundsfagligt eller historisk om arealanvendelsen i Danmark.
I de små klasser kunne det gøres ved at lave tegninger eller tage billeder af de planter, der gror der. I de større klasser kan det gøres ved at lave en såkaldt bioblitz, hvor elevere fx downloader appen Arter eller Seek af iNaturalist, som kan hjælpe eleverne med en mere præcis registrering af de nuværende arter på området.
Man kan også efterbearbejde oplevelsen tilbage på skolen. I et mere læringsfokuseret forløb kan eleverne registrere arter i skolens græsplæne og sammenholde dem resultaterne fra området omkring Miyawakiskoven - og så kan de følge udviklingen til næste år.
I et mere handlingsorienteret forløb kan eleverne lave skilte som gør opmærksom på kvaliteterne af det hegn, de har bygget, eller de kan undersøge om der er nogle områder nær dem, hvor der kunne plantes en lignende mikroskov og arbejde videre med det, måske som en del af hele skolens klimahandledag. Mulighederne er mange.
Hvorfor er handlingen en del af løsningen
Mikroskove er små, tætte skovområder, der vokser hurtigt og skaber stor biodiversitet på kort tid. Træerne i en mikroskov optager CO₂, forbedrer luftkvaliteten og giver levesteder til insekter og fugle. De hjælper også med at regulere temperaturer og mindske risikoen for oversvømmelser ved at absorbere regnvand. Ved at plante en mikroskov lærer eleverne, hvordan naturen kan genoprettes og beskyttes, samtidig med at de skaber et grønt åndehul, som både mennesker og dyr kan få glæde af i mange år fremover.
Hvor foregår det?
Sidste år cyklede Karlslunde Skoles 4. klasser ud til området og tilbage til skolen igen, men bus 600S går også lige til døren.
Adressen er: Grevevej 20, og man kan se de fire felter på gmaps, fra sidste år inden der blev plantet, men jorden var gjort klar.
Til hjertet:
Eleverne kan mærke jorden, træerne, bladene og naturens positive indvirken på fysisk og psykisk trivsel
Til hænderne:
Eleverne kan mål træer og buskes tilvækst, bygge naturhegn, lave artsoptælling, bioblitz, regnormedans mm.
Til hovedet:
Eleverne kan få et oplæg om områdets særlige plantemetode og høre hvordan det er blomstret op rundt omkring i hele verden.
Eleverne kan få kendskab til klimapotentialet og sammenhængen mellem natur, CO2 og klimaforandringer.