Gå til hovedindhold

Levende haver - havevandring om biodiversitet og regnvand

AFHOLDT. D. 16. august kl 19-21 i 2023 afholder Greve Kommune en havevandring i boligområdet GreveFlex om, hvordan du bedre kan forbinde din have eller fællesareal til naturens kredsløb

Indhold

    De grønne områder, vi hver dag færdes i, er en vigtig brik i det store bæredygtighedspuslespil, vi i disse år skal til at lægge. De udgør både en oplagt måde at komme tættere på naturens kredsløb, de kan være en del af løsningen på tabet af dyr, insekter og planter, og de kan nedsive regnvand, så det ikke ender i kloakker og kældre. Ligegyldigt om du bor til leje og deler et fællesareal, eller du har din egen have i en grundejerforening, kan du bruge denne havevandring til at få et nyt blik på dit grønne område.

    Program:

    Vi mødes ved Havehusene 24, 2670 Greve, den 16. august kl. 19.

    • Først vil der være en rundvisning af landmand og driftsleder i boligområdet GreveFlex, Niels Kristiansen, om, hvordan de har øget biodiversiteten, hvordan biodiverse arealer kan integreres i dagligdagen, og hvordan de udvikler sig over tid.
    • Derefter vil Klimalancen fortælle og optegne, hvordan en enkelt have ville kunne få nye muligheder og aflaste kloaknettet ved at håndtere vand på egen grund.

    Klik her for tilmelding

    GreveFlex

    GreveFlex er et boligområde, som består af godt 400 boliger med individuelle haver og fællesarealer. Henover de sidste 3 år har de omstillet dele af driften fra pleje af traditionelle grønne græsplæner til en pleje med store farverige blomsterbede, frugt- og nøddetræer, udkigsposter og bænke. Alt sammen på en måde der tilgodeser både mennesker, insekter og dyreliv - og som har været omkostningseffektiv.

    Klimalancen

    Klimalancen er en rådgivningsvirksomhed stiftet af arkitekt Cathrine Leth, som også er  opfinder af Skybrudsventilen. Cathrine Leth har stor ekspertise i både rådgivning og formidling af regnvandsløsninger i haven og er med Klimalancen lige nu i gang med et stort projekt i Farum. Her rådgiver de hele bydelen Farum Vest i at håndtere regn på egen grund ved at gå fra have til have. 

    Opfølgning på tidligere arrangement

    Havevandringen følger op på arrangementet "Klimaklar have", der blev afholdt d. 27. april 2023, men du kan sagtens deltage, uden at du var med dén aften.

    Ideen med havevandringen er at komme så tæt på den praktiske udførelse af de løsninger på regnvandshåndtering og biodiversitetstab, som "Klimaklar have" handlede om. Udover det praktiske vil vi også drøfte problematikker som vores behov for orden og funktionalitet over for naturens behov for variation og "vildskab", traditionel drift af grønne områder over for drift af biodiverse områder og økonomien i regnvandsløsninger og biodiversitetstiltag. 

    Havevandringen er arrangeret i samarbejde med GreveFlex og Ældre Sagen Greve.

    Læs mere om hvordan du tilpasser din have/grønne areal til nye nedbørsmønstre og øger biodiversiteten

    Nedbør og afvanding

    Se, hvad risikoen for oversvømmelse er på din grund, hvordan du håndterer regnvand og læs om retningslinjerne for rensning af trafikbelastet overfladevand

    Klimahandledag 2023 - Klimaklar have og fællesarealer

    60 borgere deltog engageret i en spændende aften i klimaets tegn, hvor vi både hørte en klimaforsker fra Aalborg Universitet, KLAR Forsyning, Greve Kommune og sammen drøftede handlemuligheder for haver og fællesarealer samt merværdier ved moderniseringen af Mosede Renseanlæg. Deltagerne fik også materiale med hjem til konkret handling i haverne.

    Tiltag for at øge biodiversiteten i Greve Kommune

    Over de kommende par år vil kommunens Teknik og Miljøudvalg løbende prioritere indsatsen for at forbedre vilkårene for den vilde natur i Greve.

    Sidst opdateret: 18. marts 2025