Gå til hovedindhold

Gitte fra Greve vil skabe grønne madmøder med nyt hashtag

I november lancerede Gitte Brandt Hedegaard sammen med nogle medstuderende et nyt hashtag som skal få børnebørn og bedsteforældre til at prøve grønne opskrifter sammen

  • Læs op

Indhold

    Gitte Brandt Hedegaard fra Greve vil gerne have flere til at handle på klimakrisen, særligt kunne hun godt tænke sig, at flere prøvede kræfter med klimavenlig mad. Derfor har hun sammen nogle medstuderende på en diplomuddannelse i journalistik startet et hashtag, som skal få de yngste og de ældste generationer til at lave klimavenlige retter sammen.

    ”Jeg vil gerne være med til at vende den her træthed, man tit føler, når det handler om at gøre noget for klimaet,” siger Gitte. ”Et problem er, at mange ældre ikke møder de klimavenlige retter lige så naturligt, fx i kantinen. Jeg ville elske, hvis vi kunne skabe hyggelige og sjove møder mellem børnebørn og bedsteforældrene - samtidig med at de prøvede kræfter med en ny, grøn opskrift.”

    Ideen er, at børnebørnene skal invitere bedsteforældre – eller omvendt – til at prøve en grøn opskrift, som de spiser sammen. Bagefter laver de et opslag på de sociale medier om deres oplevelse og tagger det med hashtagget #klimamadmedbedste. Hashtags linker opslag på de sociale medier til hinanden gennem et ord med tegnet # foran. På den måde kan man se alle de grønne madmøder, hvis man søger på #klimamadmedbedste, og flere kan blive inspireret til at gøre det samme.

    Gitte har boet de sidste 17 år i Greve og har undervist på Greve gymnasium. Før hun gjorde det, arbejdede hun som flyvemetereolog, tog en ph.d. i klimafysik og forskede i sammenhængen mellem luftforurening og klimaforandringer. Nu er hun ansat som centermanager på iClimate på Aarhus Universitet og i gang med en diplomuddannelsen i journalistik for bedre at kunne formidle klimaforandringernes alvor. Hashtagget #klimamadmedbedste blev til i forbindelse med en opgave på diplomuddannelsen og lanceret på Ungdomsskolen i Greve i november. Her lavede et madlavningshold plantebaserede tarteletter til medlemmer af Ældre Sagen og deres egne bedsteforældre.  

    Du kan se en video fra dagen her (Gitte er med i de første sekunder):

    Naturligvis klima - 20231218_084748000_iOS (dreambroker.com)

    #klimamadmedbedste er egentlig startet på TikTok, men kan bruges på alle sociale medier. I weekenden lagde jeg fx selv et billede op på Instagram af en salat min datter og hendes farfar havde haft en fest med at lave til vores julefrokost.  

    Prik os endelig, hvis I også lægger noget op, #klimamadmedbedste.  

    Du kan finde tre forskellige klimavenlige opskrifter fra Gitte og hendes medstuderende på projektets hjemmeside.

     

    Sidst opdateret: 21. december 2023